Firma de apărare şi securitate Saab a primit o comandă din partea Portului Naval Gdynia din Polonia pentru mentenanţa şi suportul logistic ale sistemului de rachete de suprafaţă-la-suprafaţă RBS15 Mk3 ale Marinei Militare poloneze, livrările urmând să aibă loc în 2017-2018.

Saab RBS15 MK3

Saab RBS15 MK3

Contractat în 2006, sistemul RBS15 Mk3 este în serviciu la bordul navelor rapide de atac din clasa Orkan ale Marinei Militare poloneze. În contract este inclusă mentenanţa programată a sistemului de rachete şi ILS suplimentar, sub forma unor seturi de antrenament şi de instrumente adiţionale.

„RBS15 Mk3 este un sistem de rachete suprafaţă-la-suprafaţă de vârf pe plan mondial, care oferă o performanţă excelentă indiferent de condiţiile meteo. Este o componentă vitală a capabilităţii la bordul navelor Marinei Militare poloneze şi suntem bucuroşi să putem asista Portul Naval Gdynia în munca lor profesională, asigurând pregătirea de luptă şi disponibilitatea acestui sistem de rachete versatil şi puternic.”

A spus Michael Höglund, şef marketing şi vânzări la unitatea de business Sisteme de Rachete din cadrul zonei de business Dynamics a Saab.

RBS15 Mk3 este cel mai modern sistem de rachete de suprafaţă-la-suprafaţă disponibil pe piaţă. Ca sistem cu rază lungă de acţiune, el excelează ca armament principal anti-suprafaţă pentru orice tip de vas militar.

Este conceput să opereze într-o gamă largă de scenarii, de la angajarea luptei anti-navă în ape adânci sau de litoral, precum şi în misiuni de atac la sol. RBS15 Mk3 permite o operabilitate reală de tip fire-and-forget în toate condiţiile meteo, graţie indentificatorului său radar pre-lansare, programabil, activ, avansat. Racheta este produsă şi comercializată în comun de Saab din Suedia şi Diehl Defence, din Germania.

Sursa: Saab