Compania de apărare și securitate Saab a prezentat la Undersea Defence Technology (UDT) 2017 desfășurată în Bremen, Germania, noua sa torpilă ușoară.

Submarin A26

Submarin A26

Este pentru prima dată când Saab promovează sistemul pe piața globală, sistem comandat de către Swedish Defence Material Administration în anul 2016.

Conform Saab, noua torpilă este una flexibilă, o soluție avansată pentru lupta antisubmarin în condițiile de litoral.

Sistemul de control pribn cablu permite sprijin din partea operatorului, permițând comandanților să angajeze lupta cu ținte aflate în proximitatea unităților aliate sau neutre, precum și lupta antisubmarin în ape puțin adânci.

Aceste aspecte transformă noul produs al Saab în soluția ideală pentru litoral și pentru rezistența la diverse contramăsuri.

Noua torpilă ușoară a fost proiectată pentru a face față situațiilor hidroacustice dificile. Poate fi utilizată împotriva țintelor dificile și în canale de navigație înguste. Aceste avantaje au fost obținute cu ajutorul flotabilității aproape neutre, care permite o manevrabilitate bună și viteze mici.

Torpila poate fi lansată de pe nave de suprafață, avioane și submarine, în rol de armă antisubmarin sau împotriva navelor de suprafață. Arma funcționează la fel de bine în apropierea litoralului sau în larg, in vreme rece sau mare agitată.

Torpila are o viteză maximă de peste 40 de noduri, o rază de acțiune de peste 20 de kilometri și poate lovi ținte aflate la o adâncime maximă de peste 300 metri.

În luna Mai a anului 2016, Swedish Defence Material Administration (FMV) au emis o comandă pentru dezvoltarea și producția unui sistem nou de torpilă ușoară.

Valoarea totală a comenzii programului de dezvoltare a fost de aproximativ 1,53 miliarde SEK, iar livrările au fost programate pentru perioada 2016 – 2024.

“This is the first time we showcase this new and ground-breaking torpedo system to the market. Saab is today the only supplier developing a brand new torpedo system ready for the modern threats. It is a flexible system that suits perfectly for navies operating in both littoral and blue waters.”

A declarat Anne-Marie Vösu, Head of Business Unit, Underwater Systems, din cadrul Saab Business Area Dynamic.

Saab dispune de o experiență unică, dezvoltată de-a lungul anilor, în dezvoltarea de sisteme sub apă, pentru ape puțin adânci și tipuri de mediu care există în Marea Baltică, inclusiv adaptarea propulsiei, comunicații și căutarea de ținte.

Iulian Iamandi