Mock-up Gripen Agressor (foto via SAAB)

Firma de apărare şi securitate Saab prezintă o nouă variant a avionului Gripen – Gripen Aggressor. Gripen Aggressor se bazează pe seria dovedită Gripen C şi este cea mai nouă platformă pentru piaţa de antrenament pentru lupta aeriana cu un adversar. Gripen Aggressor aduce un mix unic de performanţă de vârf, flexibilitatea misiunilor şi disponibilitate, combinate cu un cost redus al ciclului de viaţă.

Există un segment tot mai mare în cadrul pieţei de artrenament pentru lupta aeriana cu un adversar pentru capabilităţile foarte avansate ale agresorului să poată să îndeplinească un antrenament de luptă realist. Gripen Aggressor oferă un sistem excepţional, de avion inamic diferit, faţă de care piloţii îşi vor putea perfecţiona şi rafina abilităţile de luptă, astfel încât să lupte şi să câştige împotriva unei ameninţări inamice avansate.

„Există o diferenţă semnificativă în domeniul capabilităţilor oferite de agresorii de pe piaţă, şi ceea ce avem nevoie pentru anii viitori. Ca să te poţi antrena în timpul luptei, trebuie să zbori pe platforme tactice avansate de luptă înpotriva unor oponenţi egali sau aproape egali, cum este Gripen Aggressor. In esenţă, piloţii de clasă mondială trebuie să se antreneze împotriva unor oponenţi de clasă mondială – şi asta oferă Gripen Aggressor,” declară Richard Smith, responsabil cu marketing-ul şi vânzarea de Gripen al Saab.

Gripen Aggressor se bazează pe seria dovedită de sisteme de avioane de luptă Gripen C, dar a fost proiectat pentru rolul de agresor. El are toate excelentele caracteristici de manevrabilitate şi zbor asociate cu avioanele Gripen C, şi capabilităţi avansate de senzori şi datalink, dar nu transportă armament. Seria Gripen C este în serviciu in lume, inclusiv în ţări membre NATO şi are un plan de dezvoltare ferm, cu modernizări permanente în curs.

Un avion agresor, sau adversar, este folosit ca forţă oponentă în antrenamentul militar de luptă avansat. Escadrilele de agresori folosesc tactica, tehnicile şi procedurile inamicului, pentru a oferi un mediu realist în care să se poată antrena piloţii avioanelor de luptă. Saab vede un potenţial pentru această platformă, ca opţiune la nivel înalt de agresor, atât pentru cerinţele Adversary Air ale Forţelor Aeriene ale Statelor Unite (ADAIR), cât şi pentru cerinţele Marii Britanii de Sprijin Aerian pentru Antrenamentul Operaţional de Apărare (ASDOT), şi pentru toţi utilizatorii care vor să îşi pregătească piloţii pentru sfidările luptelor aeriene sofisticate moderne.

Conceptul Gripen Aggressor este prezentat pentru prima dată la DSEI 2017, Londra, în Marea Britanie.