Compania de apărare şi securitate Saab va participa la un proiect pregătitor de acţiune, finanţat de UE, şi denumit OCEAN2020. Acest proiect va demonstra tehnologiile pentru o mai bună conştientizare situaţională în mediul maritim, folosind sisteme fără pilot.

Sistem naval submersibil fără pilot Saab Double Eagle

Sistem naval submersibil fără pilot Saab Double Eagle

OCEAN2020 este propunerea câştigătoare din cadrul Acţiunii Pregătitoare a UE, conform programului de Cercetare în domeniul Apărării. Selecţia competitivă a fost condusă de Agentia Europeană de Apărare, iar contractarea va fi efectuată în săptămânile următoare. Proiectul constă dintr-un consorţiu, reprezentând 15 state membre UE, condus de Leonardo.

Pe perioada 2018-2020, se vor organiza două demonstraţii pe viu. Prima demonstraţie este programată pe coasta mediteraneană a Italiei, în 2019, iar a doua în Marea Baltică, pe parcursul anului 2020. Saab, cu sprijinul Marinei Militare a Suediei, va coordona demonstraţia pe viu care se va desfăşura îm Marea Baltică.

”La fiecare dintre demonstraţiile pe viu, vor participa mai multe active cu pilot şi fără pilot. Saab contribuie cu o configuraţie a sistemului de conducere a luptei navale 9LV, cu interfeţe, la celelalte părţi şi active participante, inclusiv cu sisteme fără pilot, produse de Saab,” spune Katarina Björklund, Vice Preşedinte pentru Strategie de Grup a Saab. ”Active diferite produse de companii şi institute diferite vor forma un sistem de sisteme, iar împreună, vor oferi o Imagine Maritimă Recunoscută.”

UE intenţionează să laseze un Program European de Cercetare în domeniul Apărării (EDRP), cu un buget propus de €500 milioane pe an. Scopul este de a dezvolta competitivitatea şi inovaţia în cadrul industriei de apărare europene şi de a stimula cooperarea între statele membre şi industria de apărare. Acţiunea Pregătitoare pentru Cercetare în domeniul Apărării (PADR) va testa infrastructura şi capacitatea industriei de apărare pentru o astfel de cooperare. Acesta este cel mai mare proiect finanţat de anunţurile de finanţare din cadrul PADR a UE.

Sursa: Saab