Susținută de Suedia, compania Saab a transmis Finlandei propunerea pentru programul HX de achiziție a unui avion de vânătoare. Oferta cuprinde 64 avioane Saab Gripen monoloc tip Gripen E și dublă comandă Gripen F.

Gripen E

Gripen E

Oferta suedezilor reprezintă răspunsul formal la solicitarea (Request for Quotation – RFQ) din partea Forțelor de Apărare Finlandeze din Aprilie 2018.

Saab a oferit soluții care implică cele mai moderne tehnologii disponibile pentru un mediu operațional aflat în continuă schimbare.

“The outstanding capabilities of Gripen are an excellent match for the Finnish needs and requirements. With Gripen, Finland can renew its fighter fleet without compromising on the number of fighters owing to a truly competitive life-cycle cost. Our offer constitutes a substantial contribution to the operational capability of the Finnish Defence Forces.”

A spus Jonas Hjelm, Senior Vice President and head of Saab business area Aeronautics.

Ca parte a propunerii, Saab oferă un pachet substanțial de armament și senzori precum și echipament necesar serviciilor asociate operării sistemului, inclusiv un program de cooperare industrială axat pe extinderea capabilităților Finlandei pe partea de siguranță a logisticii.

De asemenea, suedezii oferă transfer de mentenanță și reparații către industria locală, precum și un centru de producție, susținere și dezvoltare în Finlanda.

Conform planificării clientului, o decizie de achiziție este așteptată în anul 2021.

Programul Gripen E avansează conform planului, cu producția continuă și livrările începând din acest an.

Iulian Iamandi