Terestre

Saab lanseaza un nou radar terestru multirol pe piata SUA

Giraffe 1X

Giraffe 1X

Compania de apărare şi securitate Saab a lansat Giraffe 1X, radarul său terestru, pe piaţa din Statele Unite ale Americiii. Acest nou sistem compact de radar, care oferă capabilităţi avansate împotriva ţintelor mici şi are capacitatea să se adreseze unor tipuri multiple de ameninţări, va răspunde cerinţelor în curs de apariţie ale forţelor de manevră.

Compania cu sediul în Suedia are de asemenea în plan să transfere proprietatea intelectuală pentru Giraffe 1X către Saab Defense and Security SUA, subsidiara sa americană, cu intenţia de a satisface în mod eficient, sigur şi deplin nevoile pieţei americane.

„Noi am demonstrat deja o capacitate unică de a livra produsele noastre pentru programe importante, cum ar fi AN/SPA-77, Programul Littoral Combat Ship al Marinei Militare americane”, a declarat Erik Smith, şeful Saab Defense and Security SUA. „Acest nou pas merge însă mai departe. Transferul proprietăţii intelectuale către o companie americană şi crearea unui cadru de dezvoltare în SUA pentru acest sistem va aduce beneficii enorme forţellor armate şi respectiv, contribuabilului american, accelerând capabilitatea de desfăşurare şi reducând costurile şi riscul.”

Decizia de a transfera tehnologia a fost luată cu scopul de a răspunde cerinţelor de securitate şi de asigurare a informaţiilor ale SUA, de a facilita sursa de componente şi, pe termen lung, de a crea mai multe locuri de muncă in SUA.

Saab a investit fonduri semnificative în cercetarea şi dezvoltarea privată a sistemului Giraffe 1X, care oferă apărare anti-aeriană cu rază scurtă, capabilităţi sense-and-warn, şi funcţii contra-UAS (unmanned aerial systems – sisteme aeriene fără pilot) şi contra-RAM (rachete, artilerie şi mortiere).

În opinia lui Erik Smith, Giraffe 1X raspunde unor nevoi în creştere în rîndul forţelor tererstre ale SUA.

„Cresc capabilităţile de opoziţie, ceea de înseamnă că trupele terestre au nevoie de un sistem sigur şi precis care să poată detecta, urmări şi clasifica tipuri multiple de ameninţări”, a explicat Erik Smith. „Giraffe 1X îndeplineşte această cerinţă.”

Radarul Giraffe 1X poate fi montat pe vehicule, pe nave şi pe instalaţii fixe, cum ar fi clădirile sau un catarg. Designul său compact, mobil, foloseşte la maximum soluţia de arhitectură deschisă care a fost construită pe familia de radare Giraffe a Saab. Acest grup de produse include Giraffe AMB, care a fost folosit în Irak, pentru a proteja personalul american de ameninţarile RAM, încă din 2008.

Saab Group deserveşte piaţa globală cu produse, servicii şi soluţii de vârf pe plan mondial, de la apărarea militară, până la securitatea civilă. Saab are operaţiuni şi angajaţi pe toate continentele. Graţie unei gândiri inovatoare, colaborativă şi pragmatică, Saab dezvoltă, adoptă şi perfecţionează noi tehnologii pentru a răspunde cerinţelor în schimbare ale clienţilor săi.

Sursa: Saab

3 Comments

  • Am mai spus de cateva ori, de exemplu in momentul cand s-a decis cumpararea avioanelor F16 in detrimentul Gripen, insa acum se confirma PERFECT ce spuneam. In fond de ce nu am luat si noi Gripen-uri? Teoretic sunt mai noi si poate mai bune, de preturile pe care le-au facut publice e clar ca nimeni nu se apropia, 24 de avioane noi la 1,3 miliarde euro, 50% offset si alte perspective de colaborare.

    Uite de aia… Pentru ca americailor nu le place ca un sistem militar pe care-l au sa depinda de un furnizor oricare o fi ala. Au cumparat radarul de la Saab dar le-au zis, frate, transfer total, licente, alea alea. In caz de cafteala voua va zic rusii sa nu ne vindeti bobine si noi ne apucam sa “frecam mosorul”…

    Pricepe-ti acum?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: