Saab a anunțat sistemul de rachete anti-navă de viitoarea generație, RBS15 Gungnir, care este expus pentru prima dată la Târgul aviatic internațional Farnborough 2018.

Litoralul Mării Baltice a creat fundația si a fost martor nașterii familiei de rachete RBS15, concepute pentru medii dificile și clienți exigenți. Mediul de litoral prezintă deja nenumărate amenințări, dar scenariile conflictelor se pot schimba. De aceea, forțele armate trebuie să își perfecționeze capabilitățile, și RBS15 Gungnir este soluția în acest sens.

RBS15 Gungnir

RBS15 Gungnir

Noul sistem continuă tradiția capabilităților robuste și autonome, apte pentru orice condiții climatice, ale familiei de rachete RBS15, dar folosind un design care deschide calea spre un nou nivel de potențial de dezvoltare viitoare.

Sistemul de rachete RBS15 Gungnir este oferit atât în configurații cu lansare din aer, cât și cu lansare de la suprafață, care oferă capabilități mult perfecționate, comparativ cu alte sisteme de rachete de pe piață. Cu o rază de acțiune mai mare, pe peste 300 km, și cu un detector de ținte extrem de avansat, ea oferă capabilitatea de a angaja orice țintă, în toate condițiile,” spune Görgen Johansson, Senior Vice Președinte și șeful zonei de business Dynamics a Saab.

Opțiunea de angajare a țintelor din aer, ca și de la sol, și de pe mare, îi dă posibilitatea de a efectua atacuri coordonate, cu rachete multiple, împotriva unei game largi de ținte navale și de pe uscat, sporind prin aceasta flexibilitatea și succesul în misiune.

În timp ce RBS Mk3 oferă capabilitățile de care au nevoie forțele armate de azi, RBS15 Gungnir se integrează de asemenea în infrastructura RBS15 pre-existentă, pentru a îndeplini necesitățile de apărare din viitor. Sistemul este retro-compatibil, astfel încât o investiție în Mk3 azi deschide o cale lină pentru trecerea la Gungnir, mâine.

Versiunea de următoarea generație a programului de dezvoltare și producție RBS15 a fost contractată pentru prima dată în martie 2017, de Administrația Suedeză pentru Materiale de Apărare (FMV). Această nouă generație de sisteme RBS15 se numește Gungnir. Contractul din martie 2017 s-a cifrat la 3,2 miliarde coroane suedeze, cu livrările desfășurate pe perioada 2017

2026. O producție suplimentară de rachete a fost contractată de FMV în aprilie 2017, în valoare de 500 milioane de coroane suedeze, cu livrări care vor începe la mijlocul anilor 2020. Familia de rachete RBS15 este produsă în comun de Saab și de Diehl Defence GmbH & Co. KG și este pusă în slujba multor forțe navale, a bateriilor de coastă și forțelor aeriene din Suedia, Finlanda, Germania, Polonia, Croația, Thailanda și dintr-o altă țară al cărei nume nu este divulgat.

Numele Gungnir vine din mitologia scandinavă, și se referă la lancea zeului nordic Odin, care nu își rata niciodată ținta. RBS15 Gugnir este numele nivelului acestui sistem, iar în configurația cu lansare din aer, racheta este numită RBS15 Mk4 Air.

Sursa: Saab