Compania de apărare și securitate Saab a prezentat un model la scară al noii nave dragor MCMV 80 în cadrul Undersea Defence Technology (UDT) 2017 desfășurată în Bremen, Germania. Conform Saab, nava de contramăsuri împotriva minelor 80 este un dragor de generație următoare care oferă flexibilitate operațională și configurație adaptabilă, proiectată să facă față provocărilor viitoare.

Saab MCMV 80

Saab MCMV 80

Saab mai spune că MCMV 80 poate fi configurată pentru mai multe misiuni diferite. Modulele containerizate pentru misiuni, permit desfășurarea de operații atât în afara, cât și în interiorul câmpului de mine. Cu o pune heliport și un hangar pentru UAV, navei i se adaugă capabilități logistice și pentru operații de recunoaștere. Cu două rampe de lansare și o macara, amplasate la pupa, nava poate lansa vehicule tip ASUV, ASV, ROV, precum și interceptoare RHIB.

Împreună, acestea fac din MCMV 80 platforma perfectă pentru o mare varietate de operații umane sau cu roboți.

MCMV 80 poate fi livratră cu diferite niveluri de management al semnăturii, de la semnături scăzute MCM și până la un nivel ridicat de protecție și capabilități stealth.

Similar clasei de corvete Visby, MCMV 80 beneficiază de utilizarea fibrei de carbon în suprastructură.

Saab MCMV 80 are o lungime de 80 de metri, deplasamentul de 1250 de tone și poate atinge o viteză de 15 Noduri. Echipajul este compus din 40 până la 60 de marinari.

Saab propune MCMV 80 Belgiei și Olandei, pentru programele de înlocuire a dragoarelor din marinele acestor țări.

Iulian Iamandi