Fugiţi! Vine Apophis...

Fugiţi! Vine Apophis…

99942 Apophis, despre care fanaticii ar putea interpreta că e cu 666 la prefix, va trage o tură pe lângă Pământ în 2029, una cuminte, la fel şi una în 2036, calmă, însă ar pute pocni harta cea mare în 2068.

N-o zice globul meu fermecat, ci NASA.

Totuşi, şansele ca Apophis să se arunce în planeta noastră sunt de 2.3 la un milion.

Adică, aş putea trece de 91 de ani şi să mă doară… de Apophis, unde îl doare şi pe el de mine.

Apophis, serios vorbind, a apărut la ştiri după ce în Decembrie 2004 s-a descoperit că există o probabilitate semnificativă să o pună de un impact cu Pământul în Aprilie 2029.

De atunci încoace, după măsurători asupra imaginilor din arhiva telescoapelor, s-a ajuns la concluzia că Apophis nu ne va lovi în 2029. Ci, mai târziu.

Apophis impact

Apophis impact

Da, mai târziu. Despre mai târziu e mai nasol, că nu se poate aproxima cum va evolua traiectoria lui Apophis după 2029.

Calculele şi măsurătorile, optice şi de poziţionare cu radar, efectuate între 2004 şi 2012, au dat pe foaia cu pătrăţele de matematică următoarele: în 2029, Apophis va trece la 31900 kilometri, plus minus 750 de kilometri.

Altitudinea asta este îndeajuns de apropiată pentru ca gravitaţia planetei noastre să modifice traiectoria asteroidului Aphophis într-una care să aibă impact cu Terra la următoarea tură pe aici.

Apophis Keyhole

Apophis Keyhole

O asemenea traiectorie de impact ar necesita din partea lui Apophis o trecere pe lângă Pământ la o altitudine precisă, cunoscută ca şi “keyhole” în 2029.

“The new report, which does not make use of the 2013 radar measurements, identifies over a dozen keyholes that fall within the range of possible 2029 encounter distances,”

Se precizează într-un articol scris de un grup de oameni de ştiinţă conduşi de Davide Farnocchia.

Nesiguranţa în prezicerea poziţiei asteroidului în 2029 este dominată complet de către aşa numitul efect Yarkovsky: “a subtle non-gravitational perturbation due to thermal re-radiation of solar energy absorbed by the asteroid.”

“Only one of the potential impacts has a probability of impact greater than 1-in-a-million; there is a 2-meter wide keyhole that leads to an impact in 2068, with impact odds of about 2.3 in a million.”

Sursa: RIA Novosti

 

– Iulian Iamandi –