Proiectul S1000 (via zonamilitar.com.ar)

Proiectul S1000 revine in centrul atentiei conform unei relatari a publicatiei Kommersant, care face trimitere la o sursa din interiorul Consiliului bilateral de Cooperare Militara.

“Consiliul s-a reunit in Italia la inceputul lunii Octombrie si a discutat posibilitatea relansarii proiectului. Pe ordinea de zi partile au expus anumiti pasi de urmat pentru promovarea proiectului S1000 catre terte piete”, a declarat sursa catre Kommersant.

Pentru reducerea pretului produsului finit, rusii si italienii au convenit sa modifice cotele de participare de la 50-50, cat a fost convenit initial, la 80 (Italia) – 20(Rusia). Astfel, submarinul va fi echipat doar cu torpile ghidate prin fir Black Shark, de conceptie italiana, renuntandu-se la sistemul de rachete Club-S, capabil la loveasca tinte navale sau pe uscat.

“Simplificarea proiectului prin excluderea sistemului de rachete Club, scade costurile prin renuntarea la toate echipamentele de ghidare si radioelectronice asociate. De asemenea se scad si costurile pentru transportul sistemelor sau taxele vamale,” a mai declarat sursa.

Dezvoltarea proiectului a inceput in 2004 in urma semnarii unui contract de colaborare intre Santierele Navale Fincantieri si Biroul de Proiectare Rubin. Finantarea proiectului a fost asigurata din fondurile Marinei Italiene, proiectarea conceptuala fiind finalizata in 2008 dupa care proiectul a fost stopat din lipsa de finantare. Constructia submarinelor S1000 va avea loc in Italia, pentru dezvoltarea documentatiei tehnice si constructia primei nave fiind necesare 48 de luni.

Proiectul, gandit pentru operatii in zone tropicale cu ape putin adanci, a fost relansat in urma interesului manifestat de Africa de Sud si Egipt.

Via Rusnavy

 – Griffon236 –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;