Marină

S-a deschis sezonul de pescuit la… submarin

S160 Trident Type 209PN

Submarinul S160 Tridente Type 209PN

Intrat in serviciul Marinei Portugaliei in 2010, S160 Tridente, submarin de tip 209PN fabricat de nemtii de la HDW se deplasa in imersiune in largul coastelor britanice. Pana aici nimic deosebit…

Numai ca, potrivit unui comunicat emis de Prefectura Maritima a Atlanticului, in jurul orei 7, in dimineata zilei de ieri, 12 Iulie, submarinul portughez a nimerit in navoadele traulerului frantuzesc Daytona, inregistrat in portul Saint-Brieuc.

Francezii se aflau la pescuit la 30 de mile sud de Capul Lizard, fix in zona de responsabilitate a MRCC (Maritime Rescue Coordination Center) Falmouth.

S160 Tridente, ce executa un exercitiu cu Royal Navy, a iesit imediat din imersiune si a stabilit contactul cu pescadorul francez care a eliberat plasele si implicit captura uriasa, inainte de a face cale intoarsa catre casa. Intre timp, Centre régional opérationnel de surveillance et de sauvetage (CROSS) cu baza la Corsen a fost informat despre incidentul ce nu a fost soldat cu victime.

“Mijloacele de asistenta britanice, coordonate de MRCC Falmouth, sunt implicate in eliberarea submarinului din plasele de pescuit”, preciza comunicatul Prefecturii Maritime a Atlanticului.

S160 Tridente…

…este unul dintre cele doua submarine cu propulsie diesel-electrica aflate in serviciul Marinei Portugaliei, are o lungime de 67.7 m si un deplasament de aproximativ 2000 tone in imersiune. Este echipat cu 8 tuburi lans-torpila de 533mm din care poate lansa mine, torpile Black Shark si rachete anti-nava Sub-Harpoon.

Via:
Prefectura Atlanticului

Marius Constantin

14 Comments

 • si la noi cum e cu delfinul?
  eu as revitaliza delfinul chiar de ar costa jumatate cat unul nou
  avantajul de a avea un submarin care inca are principalele caracteristici tehnice destul de similare cu ce are adversarul in inventar e mai mare decat a avea unul diferit …poate putin mai high tech
  avantajul lui nu ar pleca a ti-aroferi cine stie ce valente pe campul de lupta
  adversarul are mediile atat in nr cat si superioritate tehnica ca prin tactica si strategie sa ti-l inutilizeze
  avantajul lui ar fi ca poti sa-ti construiesti forte antisubmarin si sa le instruiesti pe ceva ce are adversarul

  • Submarinu’ ala a primit 0 modernizari in ultimii 25 de ani. Asa ca s-ar putea sa coste mai mult de jumatate din pretul unuia nou, daca vrei sa o faci pe bune.

    • Ideea ca am avea nevoie de trei submarine e fantezista. Nu suntem putere nucleara ca sa tinem unul permanent in misiune. Si cu putina grija (hangar acoperit) se poate mentine un oarecare secret la nivel tactic.

     Pana la urma, chiar si un singur submarin operational forteaza adversaru’ sa cumpere mijloace ASW, sa dea banu’ pe antrenamente si sa planifice in consecinta.

     • Pe ideea asta putem sa ne facem ca e operational numa ca sa de aia bani pe mijloace antisubmarin.
      Nu prea merge cu jumatati de masura, ori ai mai multe, care sa conteze, ori o lasi balta si bagi banii in altceva.
      In caz de bum bum o sa ai una din fiecare. Iti scufunda singurul submarin si da foarte prost la morala.

     • ideea nu era de a avea trei ptr a mentine unul prin rotatie permanent in misiune
      ideea e ca rusii au mai multe sub-uri medii antisubmarin diverse ca sa-ti anuleze orice avantaj tactic ai avea cu unicul submarin
      daca ai avea posibilitatea sa ai trei , sa le mentii ai avea oarece flexibilitate ..si intr-adevar il obligi sa se “exprime”
      unul …mai ales cum vrem noi , eu gandesc ca e bine sa il ai in curte ..antrenezi elicopterele , fregatele tot lantul ce tine de asta pe ceva foarte similar cu ce au in inventar ei
      caracteristicile tehnice au influenta in tacticile dezvoltate

 • Deci e plin internetul de stiri despre “SEA SHIELD 16”. Si umbla vorba ca o sa fie si un submarin. Nu ne spune Resboiu _care_ submarin, ca are mai multe pile ca noi?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: