B-90 Sarov (via militaryrussia.ru)

Este vorba despre B-90 Savrov, a carui propulsie este asigurata de pile de combustie cu hidrogen. Daca totul merge bine si sistemul de propulsie va intra in fabricatie de serie, rusii vor fi a doua tara (dupa Germania) care fabrica un astfel de sistem. Nemtii au deja sisteme AIP (air independent propulsion) operationale pe submarinele din clasele U-212 si U-214.

Pana acum, toate submarinele ne-nucleare, inclusiv cele din clasa Varshavyanka, au avut propulsia asigurata de baterii; dupa epuizarea bateriilor, submarinele trebuiau sa se ridice la cota periscopica si sa utilizeze motoarele diesel pentru incarcarea acumulatorilor. In aceste faze ale misiunii, submarinul este foarte vulnerabil. Odata cu instalarea modulului AIP, motoarele vor primi electricitate generata de pilele de combustie cu hidrogen, renuntandu-se astfel la utilizarea acumulatorilor. Modulul AIP rusesc creste anduranta submarinului (durata de patrulare putand ajunge la 90 zile) si scade nivelul de zgomot generat de acesta.

In Iulie anul acesta Amiralul Viktor Chirkov, comandantul Marinei Ruse, a hotarat relansarea fabricatiei submarinelor Project 677 Lada, suspendata anterior de fostul comandant al VMF, Vladimir Vysotsky, pe motiv ca sistemele de propulsie nu corespundeau cerintelor.

Rusii au construit pana in momentul de fata un singur submarin din clasa Project 677 Lada – Sankt Petersburg, aflat pentru moment in teste pe mare. Alte doua submarine din aceasta clasa, Kronshtadt si Sevastopol se afla in diverse stadii de fabricatie. In viitor, daca testele dovedesc ca sistemul AIP este (in sfarsit) pus la punct, acesta va fi instalat pe submarinele din clasele Lada si Amur.

Sarov (via militaryrussia.ru)

Revenind la B-90 Sarov… Este un submarin experimental, singurul din clasa lui, construit dupa Proiectul 20120 Sargan. Constructia lui a inceput in anii ’80 dar nu a fost finalizata, datorita subfinantarii, pana in 2008. Sarov are un deplasament de 4000 tone si este folosit pentru testarea sistemelor de armament si diverselor echipamente.

Via Izvestia

PS:

In cazul in care vreti sa aflati care-i treaba cu pilele (de combustie) aruncati o privire aici

– Griffon236 –

 
Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;