Yak-130

Yak-130

Avionul de atac şi uşor şi antrenament avansat Yak-130 ar putea fi dotat cu radarul brazilian Scipio-01 produs de Mectron, subsidiară a Odebrecht Defense and Technology (ODT).

Dispozitivul echipează deja supersonicul F-5M modernizat şi revitalizat împreună cu Elbit, precum şi avionul de vânătoare bombardament A-1 AMX, din dotarea Forţelor Aeriene Braziliene.

Negocierile se fac în contextul întelegerii dintre Moscova şi Brazilia semnată în luna Decembrie a anului trecut în Rusia de către preşedintele Dilma Rousseff.

Principalul aspect al acestei înţelegeri este format din furnizarea de către Rusia a trei baterii cu sisteme pentru apărare antiaeriană mobile tip Pantsir S1, dotarea a două unităţi cu lansatoare portabile sol-aer tip Igla 4/9K38 şi formarea unui joint venture pentru producţia acestei arme în Brazilia, joint venture în care din partea braziliană se vor implica Avibras, Embraer şi Odebrecht.

Decizia finală va fi anunţată săptămâna viitoare, în timpul vizitei premierului Dmitry Medvedev în Brazilia.

Parte rusă oferă avionul Yak-130 pentru tranziţia, în cadrul Forţelor Aeriene ale Braziliei, între Super Tucano, dotat cu turbopropulsor, şi principalul avion reactiv de luptă al acestei ţări.

Radarul Scipio-01, de care sunt interesaţi cei de la Irkut, care fabrică Yak-130, combină două caracteristici: este compact şi are mai multe moduri de operare – căutare, urmărire, localizarea cisternei zburătoare, aer-mare, cartografiere, telemetrie şi patru moduri diferite pentru activitatea de luptă.

În practică, radarul poate identifica cel puţin 4 ţinte (şi probabil cel mult 8) simultan.

Scipio-01 poate detecta ţinte aeriene cu RCS de 5 metri pătraţi de la 32 km depărtare şi ţinte terestre de 100 de metri pătraţi de la 80 de kilometri.

Yak-ul 130 costă aproximativ 15.3 milioane de dolari.

Recent, Uruguayul şi Serbia şi-au manifestat interesul faţă de acest tip de avion şi studiază achiziţia câte unei escadrile complete de Yak-130.

Sursa: Poder Aereo

 

– Iulian Iamandi –