Crucisatorul Moskva, Project 1164

Crucisatorul Moskva, Project 1164

Staul Major al Flotei Ruse (Voyenno-Morskoy Flot – ВМФ России) a aprobat proiectul unui viitor distrugător. Noua navă, va fi cea mai mare construită în ultimii 25 de ani pe teritoriul Rusiei. Evident, nu punem la socoteală pe Petru cel Mare – Petr Velikiy (Петр Великий), crucișătorul nuclear purtător de rachete udându-și pentru prima oară coca în 1986, în era sovietelor.

Potrivit Izvestia proiectul aparține Severnaya Verf din St. Petersburg. Constructorii vor avea la doispoziție 2-3 ani pentru realizarea proiectului detaliat și pentru stabilirea configurațiilor de armament. Confom informațiilor preliminare, viitorul distrugător va avea un deplasament de aproximativ 12000 tone, comparabil cu cel al crucișătoarelor purtatoare de rachete din Clasa Slava (Proiect 1164 Atlant – Varyag,  Maresal Ustinov și Moskva, alocate Flotei Pacificului, Nordului și respectiv Marii Negre).

Noua navă va fi multifuncțională, urmând a fi înarmată cu rachete antiaeriene și va putea asigura sprijinul forțelor proprii în zonele de coastă. Viitorul distrugător va fi dotat cu rachete antinavă, rachete de croazieră pentru atacul țintelor de adâncime de pe uscat, precum și versiuni navalizate ale sistemului S-500 Prometeu, pentru apărare antiaeriană și antirachetă. De asemenea va fi echipat cu sonar și tuburi lans-torpilă care să-i permită lupta  eficace împotriva submarinelor.

Pentru început, noile distrugătoare vor face parte din grupările de luptă ce vor asigura escorta navelor din clasa Mistral, urmând ca, pe măsură ce acestea vor fi construite și introduse în serviciu, să facă parte și din grupările de luptă ale viitoarelor portavioane rusești.

În Iunie 2012 Roman Troțenco, șeful de atunci al USC, anunța ca în 2016 va fi lansat la apă un nou distrugator capabil de apărare antiaeriană și antirachetă. Conform declarațiilor de atunci, proiectul era în stadiu avansat, 6 nave urmând să fie construite la Severnaya Verf, respectiv Baltiyskiy Zavod. Se presupune că noile distrugătoare vor avea propulsie nucleară.

– Marius Constantin –