Marină

Rusii de la Military Parade despre urmatoarele portavioane chineze

Liaoning carrier china

Liaoning carrier china

Publicatia ruseasca Military Parade a dezvaluit mai multe detalii in legatura cu misterioasele portavioane chineze indigene aflate in acest moment in constructie in santierele navale din Dalian si Shanghai.

Intr-un articol publicat la finalul lunii precedente, site-ul rusesc a afirmat ca prima nava – cunoscuta ca si 001A proiectata de catre China Shipbuilding Industry Corporation – este construita in Dalian, in provincia Liaoning si va fi echipata cu o catapulta pe aburi. Noul portavion va avea un tonaj mai mare decat prima astfel de nava din serviciul Chinei, care de fapt este fostul portavion apartinand clasei Admiral Kuznetov cumparat din Ucraina in 1998.

Cea de-a doua nava – 002 – se afla in constructie in Jiangnan pe insula Changxing. Aceasta este prima nava portavion cu propulsie nucleara. Dimensiunile portavionului 002 sunt comparabile cu ale clasei americane Kitty Hawk.

Ambele nave au fost proiectate pornind de la planurile nefinalizate ale clasei sovietice Ulyanovsk.

002 va fi echipata cu patru catapulte cu aburi, iar 001A cu doua.

Cel mai probabil, 001A va fi numita dupa provincia Shandong si ar putea intra in serviciul PLA Navy pe la inceputul anului 2018.

Aceeasi sursa afirma despre China ca doreste sa construiasca in total patru portavioane si sa completeze patru grupuri de lupta, cate unul pentru fiecare portavion, cu ajutorul carora chinezii isi vor spori influenta maritima in Marea Chinei de Sud si Pacificul de Vest.

Sursa: WantChinaTimes

 

– Iulian Iamandi –

1 Comment

  • Cred ca primele indigene nu vor fii decat niste demonstatoare technologice care insa va permite antrenamentul marinarilor/aviatorilor pentru urmatoarea serie de portavioane.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: