Agențiile de presă ale Rusiei informează că sistemele de apărare anti-aeriană proprii au doborât în regiunea Harkov o dronă și două avioane de vântoare MiG-29 aparținând Ucrainei.

MiG-29MU1

MiG-29MU1

Informația a fost comunicată de către Igor Konasenko, purtător de cuvânt în cadrul ministerul rus al Apărării.

Conform spuselor lui Konasenko, MiG-urile ucrainene ar fi fost doborâte în apropierea localităților Fedorovka și Zavody, din regiunea Harkov.

Oficialul rus a menționat că drona ucraineană a fost doborâtă în apropiere de Pavlograd.

Dincolo de vorbe

Că o fi așa, că nu o fi așa… războiul ruso-ucrainean continuă și se transformă dintr-o operație specială, cum este definită de către Putin, sau o invazie așa cum o vedem restul lumii – mai puțin o parte dintre pensionarii militari români, nostalgici comuniști – într-un război de uzură.

Așteptam luna Aprilie, ca să văd ce ne va aduce legat de acest război. Precum un ac indicator, mă așteptam la orice… de la o extremă la cealaltă, neexcluzând lovituri nucleare tactice, implicarea activă-activă a NATO, un pas al Chinei sau doar o schimbare a rezultatelor armatei Rusiei.

Acum, aștept 9 Mai.

Cât despre subtitlul ăsta, dincolo de vorbele psy-opsului foarte activ de ambele părți ale “liniei frontului”, este foarte probabil ca tot sprijinul oferit Ucrainei să nu fie de ajuns în războiul de uzură în care Rusia poate rezista mai mult decât Ucraina.

Rusia își permite să piardă mult. Moscova arată din nou că nu contează numărul de militari sau de tehnică. Putin știe că Ucraina își va termina energia luptei și că nici stocurile țărilor care trimit ajutor ucrainenilor nu sunt infinite.

Iulian Iamandi