YAk-130

Rusia vinde de cand lumea arme indezirabililor declarati ai Vestului asa ca afacerea cu Siria pentru 36 de aparate Yak-130 (550 milioane de dolari) nu mira pe nimeni.

Rusia s-a opus, la fel de previzibil, embargaoului instalat de comunitatea internationala avand in vedere faptul ca in ultimele luni regimul de la Damasc a fost tare preocupat cu impuscat populatia civila si cam rebela din dotarea proprie.

Sa nu se inteleaga ca Rusia procedeaza altfel decat SUA, doar ca astia din urma o fac mai cozmetizat asa ca deh, nu cadreaza cu imaginea de eliberatori, aducatori de democratie. Rusia n-are dureri d-astea in cot, vinde oricui, in special alora carora yankeii le instaleaza embargouri.

Acum, afacerea in sine nu pare foarte sigura, chiar daca fabricantul rus din Irkut via Rosoboronexport promite ca le construieste si livreaza la momentul primirii banilor. Prezidentul Bashar-Al Assad, care si-a pus semnatura pe contractul din decembrie, ar putea avea soarta lui Ghaddafi inainte de finalizarea afacerii iar lucrurile s-ar desfasura exact ca in cazul exporturilor de arme programate pentru Libia inainte de caderea colonelului.

Bineinteles, de cum stirea a lovit agenda de lucru, atat UE cat si SUA s-au pus pe cerut explicatii. Cel mai probabil or sa primeasc aun cuvant romanesc din patru litere care incepe cu m si se termina cu e si nu ma gandesc la mite. Oficial insa, rusii pretind ca avioanele respectiv nu sunt cuprinse in embargo, conform legislatiei internationale.

Sursa: http://en.rian.ru