Cu senzorii pe ce mai fac vecinii nostri rusi prin apropierea fruntariilor noastre, aflam ca trei din cele sase fregate clasa Admiral Grigorovich care urmau sa activeze in Marea Neagra, vor fi vandute Indiei.
O sursa ruseasca a declarat:
“The relevant concealed agreement has been achieved, and India will receive the second three of Project 11356 frigates being built for the Russian Navy. The Indian side has obtained 12 spare tool and accessory kits for the ships.”
Problema, singura problema, este aceea ca fregatele, aflate in constructie la santierul naval Yantar din Kaliningrad, utilizeaza un sistem de propulsie produs de ucrainienii de la Zorya-Mashproyekt.
Care… inca au o reciproca la granita si interna, cu ceva rusi sub-forma-de-omuleti-verzi.
Fara glazura, putem concluziona ca Rusia s-a lins pe bot de motoare. Motoare care, de exemplu, dar numai de exemplu, ar fi trebuit sa echipeze cele trei fregate pe care rusii intentionau sa le completeze si sa le aduca in Marea Neagra. Langa Ucraina.
Conform unor declaratii din partea oficialilor Rusiei, ar exista si posibilitatea echiparii celor trei fregate cu motoare rusesti. Insa acestea nu vor fi disponibile inainte de 2019.
India se pare ca a dat sase-sase, dispunand de motoare achizitionate deja din Ucraina. Aceeasi India putand cumpara motoare direct de la ucrainieni…
Fregatele Project 11356, adica Admiral Grigorovich, care vor ajunge in dotarea Indiei, sunt Admiral Butakov (360), Admiral Istomin (316) si Admiral Kornilov (362).
Indienii se pare ca vor echipa fregatele cu rachete BrahMos dezvoltate impreuna cu Rusia.
Clasa Admiral Grigorovich sunt fregate derivate din clasa Talwar (Krivak III), dintre care sase au fost construite pentru Marina Indiei intre anii 2003 si 2013.
Sursa: Janes
Hm. N-am scapat. Vedem ce va urma…
Iulian Iamandi
Din engleza tradusa de rusnaci “India will receive the second three of Project 11356 frigates being built for the Russian Navy” eu inteleg ca indienii primesc ultimele 3 frigate. Deci primele 3 le-ar lasa pt ei…
Voi ce intelegeti?
Salut . Pai parca doua deja au intrat in serviciul Flotei Marii Negre ! Iar cea dea 6 planificata a intra in constructie in 2017 ramane in sertare !!!
Pai cele trei pentru indieni inca sunt in constructie si nu au motoare pentru ele.
vestitele grigorovich sunt de fapt un up-up-upgrade al clasei krivak sau project 1135 in nomenclatorul rus,din care au fost construite 52 de nave pana acum(cu astea 3 neterminate).practic aceste fregate noi sunt krivak 5 si sunt inspirate din clasa indiana talwar (krivak 4).rusia mai are doua krivak vechi in marea neagra.un krivak1 si un krivak 2.sa nu ne bucuram prea repede ptr. ca am citit ca rusii au avut discutii in 2015 cu chinezii despre fregatele type 054a.fregate din care chinezii au construit 24(adica nr. planificat) in 8 ani.pe ultima au lansat-o in iunie.daca rusii iau o decizie favorabila achizitionarii,in ritmul de constructie al galbejitilor in un an,maxim doi le vedem navigand in largul constantei. si par chiar mai capabile decat grigorovich:au propulsie clasica codad nu cogag(mult mai economica),au vls cu 32 de celule si viteza cu doar 3 noduri mai mica decat rusoaicele.
@ Dragos – mai usor cu pianul pe scari China nu va produce pentru Rusia fregate, apoi o nava de lupta este mai mult decat suma componentelor pe care le numeri pe punte si la acest capitol garantat rusii au inca avantajul experientei si al cercetarii din timpul URSS. Intre timp China a mai recuperat din diferente cu ajutorul globalizaii si datorita infuziei de cunostinte vestice dar tot mai are de ajuns locul 2 din urma….
tocmai ce le-au prezentat pe viu anul trecut in primavara cand au venit in marea neagra cu doua bucati si au facut si niste exercitii impreuna.si nu cred ca e o problema ca rusii sa ia doar navele fara armament si sistemele electronice si sa le surubareasca ei.asa aveau de gand sa faca si cu mistralurile frantuzesti.basca fac cunostiinta cu niste dieseluri marine destul de noi si performante:motoarele shaanxi sunt de fapt semt pielstick in licenta.si nici la armament nu e problema: chinezariile hq-16 antiaer sunt copia shtil-ului rusesc,iar racheta klub nu e musai sa o lansezi din vls.poate fi lansata si din container ca harpoon sau c-803.si,scuza-ma dar cand iti arde buza si vezi ca nu iti iese mai nimic in domeniul nave militare de suprafata , ai de inlocuit o caruta de vechituri si nu ai timp , mergi la unul mai capabil si le faci acolo.la mistraluri au facut acest lucru,de ce nu ar face si vreo 6-8 fregate la chinezi? in ritmul in care construiesc galbejitii ,in 2020 au dotata si flota marii negre si flota baltica.
Cum apele sau linistit la MN cu turcii, nu-i mai vad pe yankei prea curand pe aici. Situatia se relaxeaza si atunci e loc de vanzare. Cat despre motoare tare ma indoiesc sa nu le poata produce. Dar astea sunt miturile si suntem de partea vestica a europei.
Nu ca nu le pot produce, vor produce altele. Proprii.
http://militaryrussia.ru/blog/topic-163.html, aici scrie ca de anul asta vor fi disponibile. E adevarat ca bazandute pe un producator ca-ti livreaza tu nu investesti. Sigur ca si americanii daca un producator de motoare navale nu le mai livreaza posibil sa treaca ani ca altcineva sa ii i-a locul.
Nu vad de ce am rade atata timp cat ei aveau furnizor, acum cu experienta de la alte motoare de nave autohone au destula tehnologie si industrie pentru a fi implementate usor.
Mai degraba as rade de ucrainieni, ei sunt pierzatorii. DEgeaba stai cu o tehnica in care singurul cotractor nu-ti mai cumpara, Acum nu au de cat sa umble ca pacala cu traista in bat.
Imi aduc aminte de un articol cu mult inainte de euromaidan in care putin cerea industriei de armament sa inchida cercul. Anumite componente erau fabricate in Ucraina si cerea o solutie locala pentru ele.