Cu senzorii pe ce mai fac vecinii nostri rusi prin apropierea fruntariilor noastre, aflam ca trei din cele sase fregate clasa Admiral Grigorovich care urmau sa activeze in Marea Neagra, vor fi vandute Indiei.

Fregata Admiral Girorovich

Fregata Admiral Girorovich

O sursa ruseasca a declarat:

“The relevant concealed agreement has been achieved, and India will receive the second three of Project 11356 frigates being built for the Russian Navy. The Indian side has obtained 12 spare tool and accessory kits for the ships.”

Problema, singura problema, este aceea ca fregatele, aflate in constructie la santierul naval Yantar din Kaliningrad, utilizeaza un sistem de propulsie produs de ucrainienii de la Zorya-Mashproyekt.

Care… inca au o reciproca la granita si interna, cu ceva rusi sub-forma-de-omuleti-verzi.

Fara glazura, putem concluziona ca Rusia s-a lins pe bot de motoare. Motoare care, de exemplu, dar numai de exemplu, ar fi trebuit sa echipeze cele trei fregate pe care rusii intentionau sa le completeze si sa le aduca in Marea Neagra. Langa Ucraina.

Conform unor declaratii din partea oficialilor Rusiei, ar exista si posibilitatea echiparii celor trei fregate cu motoare rusesti. Insa acestea nu vor fi disponibile inainte de 2019.

India se pare ca a dat sase-sase, dispunand de motoare achizitionate deja din Ucraina. Aceeasi India putand cumpara motoare direct de la ucrainieni…

Fregatele Project 11356, adica Admiral Grigorovich, care vor ajunge in dotarea Indiei, sunt Admiral Butakov (360), Admiral Istomin (316) si Admiral Kornilov (362).

Indienii se pare ca vor echipa fregatele cu rachete BrahMos dezvoltate impreuna cu Rusia.

Clasa Admiral Grigorovich sunt fregate derivate din clasa Talwar (Krivak III), dintre care sase au fost construite pentru Marina Indiei intre anii 2003 si 2013.

Sursa: Janes

Hm. N-am scapat. Vedem ce va urma…

Iulian Iamandi