Lansare a unei rachete Rokot

Lansare a unei rachete Rokot

După ce s-a lăsat cu o amânare pe perioadă nedefinită, datorită unor aspecte tehnice, la începutul lunii Decembrie, lansarea unei rachete purtătoare Rokot a fost programată pentru data de 15 Ianuarie 2013 – a anunţat purtătorul de cuvânt al Forţelor Spaţiale Ruse, Colonel Alexei Zolotukhin:

“A state commission resolved at a session on Friday that the launch of the light-class Rokot rocket will be held on January 15,”

Lansarea a fost programată iniţial pentru 8 Decembrie 2012, dar a fost oprită şi amânată pentru rezolvaera unor defecţiuni la boosterul Briz-KM.

Aceasta nu a fost prima proastă funcţionare pentru Briz, din cauze asemănătoare ratându-se plasarea în August a doi sateliţi de telecomunicaţii.

Rokot este o rachetă purtătoare care aparţine clasei uşoare. Este o versiune modificată a rachetei balistice intercontinentale ruse RS-18, denumită SS-19 Stiletto în cod NATO. Rokot utilizează cele două trepte inferioare de la RS-18, cuplate la o a treia treaptă, superioară, formată din Breeze-KM, care este destinată încărcăturilor comerciale.

Conform ministerului rus al Apărării, începând din 16 Mai 2000 şi până în prezent au fost efectuate 16 lansări cu rachete Rokot de la Plesetsk.

Lansările de Rokot au fost suspendate pentru circa 18 luni după ce s-a ratat plasarea pe orbită a satelitului militar Geo-IK-2, pe 1 Februarie 2011.

Sursa: RIA Novosti

Rokot poate plasa pe LEO 1950 kilograme, iar pe SSO 1200.

– Resboiu –