Luna-Glob

Luna-Glob

Rusia va lansa o misiune robotică lunară în 2015, a anunţat zilele trecute şeful Agenţiei Spaţiale Federale Ruse, Vladimir Popovkin.

Luna-Glob va decola de pe cosmodromul Vostochny din Orientul Îndepărtat al Rusiei, după câteva lansări de test şi va fi prima din cele patru misiuni planificate înainte de crearea unei baze lunare complet robotizate.

Vehiculul orbital va avea o încărcătură utilă de 120 kilograme, care va include echipamente pentru experimente de astrofizică, monitorizare a prafului cosmic, etc.

Proiectul de explorare a Lunii este parte a Programului Spaţial Federal care datează de la sfârşitul anilor ’90. Pus în aşteptare datorită restricţiilor financiare şi restructurat câţiva ani mai târziu, a for iniţial reprogramat pentru lansare în anul 2012, dar misiunea a fost amânată pentru 2014.

În luna August a anului trecut, Roscosmos a anunţat lansarea unei competiţii de 300 000 dolari pentru dezvoltarea planurilor unei rachete purtătoare grele care să fie capabilă de a trimite către Lună o navă spaţială cu echipaj uman la bord. Proiectul trebuie terminat până la finalul lui Mai 2013.

Acum ceva timp în urmă, Popovkin a declarat că nava spaţială a Rusiei, capabilă de zboruri către Lună, cu echipaj uman, nu va zbura mai înainte de anul 2018.

Sursa: RIA Novosti

 

– Iulian Iamandi –