Investiţia în Venezuela a ruşilor de la Rosneft va totaliza 10 miliarde de dolari. Şi, să nu uităm: Rosneft este companie de stat!
Anunţul cu zece miliarde a fost făcut de către preşedintele companiei, Igor Sechin, care a precizat că Rusia va avea o cotă de 15 milioane de tone din producţie, anual.
Companiile ruseşti sunt implicate în cinci proiecte de producţie pe teritoriul Venezuelei, inclusiv câmpurile petroliere Junin-6 şi Carabobo-2.
Rosneft a comunicat că va conduce consortiumul rus care activează la Juning-6, un proiect dezvoltat împreună cu monopolul de stat venezuelean PdVSA.
Cei de la Rosneft au anunţat luna aceasta că au semnat un contract pentru cumpărarea părţii firmei particulare Surgutneftegas din National Oil Consortium de la Juning-6.
Înainte de înţelegere, National Oil Consortium era format din marile companii Gazprom Neft, Rosneft, TNK-BP, Surgutneftegas şi LUKoil, fiecare dispunând de părţi egale.
Surgutneftegas a anunţat în Noiembrie 2012 că urmează să vândă partea cu care participă în consorţiu, existând informaţii conform cărora şi TNK-BP va ieşi din proiect.
National Oil Consortium deţine 40 de procente la Junin-6, restul de procente aparţinând companiei venezuelene PDSVA.
Câmpul petrolier Junin-6 are 447.85 kilometri pătraţi şi este localizat în Orinoco Belt. Junin-6 are o rezervă geologică de 52.6 miliarde de barili de petrol, dintre care 10.96 miliarde de barili reprezintă rezerve recuperabile.
Costul total de dezvoltare pentru Junin-6 este estimat la aproape 25 miliarde de dolari.
Sursa: RIA Novosti
– Iulian Iamandi –
doua chestii:
venezuela are o cincime din rezerva globala de titei
si acuma in ultimii ani, la fel ca si in canada si australia, au gasit si nisipuri bituminoase
ar trebui sa fie cea mai cea tzara 🙂 daca nu era Chavez
si doi, nu e cine stie ce gheseft
rosneft de stat le da o gramada de bani lui Surgutneftegas, care e companie publica (cu actionari privati, condusa de un apropiat de-al lui putin)
BP si aia o sa vanda , au de dat 4.5 mld de dolari amenda pentru deranjul din golful mexic cu deepwater, 4.5 mld cash e foarte mult chiar pentru un gigant ca BP, o sa mai fie “fire sale” de asseturi BP
Paul, e drept ca eu vad lucrurile dintr-o directie influentata de simpatia fata de Chavez si bolivarianism si apreciez ce face Brazilia & Petrobras legat de petrolul gasit si e drepta ca nu m-am adancit in documentat si doar simpatizez asa, de suprafata, deci, nu te jena sa imi aprinzi lumina: daca nu era Chavez, era mai bine? Pentru ca eu, vad intr-un astfel de what if marionete venezuelene care sa semneze precum primarul si iesploatatorii capitalisti sugand la greu.
Deci, daca nu era Chavez… era mai bine?
Iulian noi avem experienta romaneasca, “democratia originala”, tot un fel de capitalism sud-american, cu o mana de oameni care controleaza politicul si justitia si o majoritate indobitocita si fara clasa de mijloc
Ca vorbim de petrol, vezi de exemplu cum au fost concesionate resursele noastre (ce am castigat la haga cu aurescu, zona aceea disputata cu Ucraina, a fost concesionata din 1992, mult inainte de a fi fost castigata :))
Nu suntem Norvegia cu Statoil-ul ei din pacate 🙂
Se prea poate ca fara Chavez si la ei sa fi fost la fel, o “elita”, (ce or fi securistii lor, sau vreo junta militara) care sa fi luat totul (cum cica e Putin si apropiatii lui cu felia de Gazprom de exemplu)
Dar in nici un caz, nici Romania cu “democratia originala”, nici Venezuala lui Chavez, nu sunt tari in care sa vrei sa traiesti
Din cate stiu, si China investeste la greu in Venezuela. Sa fie oare capul de pod in America de Sud aceasta Venezuela pentru cele doua mari puteri?
PeerKuDan cred ca ai dreptate. Statele Unite desfasoara un “cordon sanitar” militar in Extremul Orient iar Rusia si China dezvolta intensiv relatii economice, care evident le determina pe cele politice, in Africa, America Latina. Un subiect extrem de interesant de urmarit. Mai ales pentru militari…