Marina Rusiei a demarat un program la scară mare destinat modernizării distrugătoarelor antisubmarin aparținând clasei Project 1155 Udaloy. Cel puțin cinci distrugătoare Udaloy vor fi înarmate cu lansatoare pentru rachete de croazieră tip Calibr și echipamente destinate țintirii.

Admiral Panteleyev, distrugator antisubmarin clasa Udaloy

Admiral Panteleyev, distrugator antisubmarin clasa Udaloy

Astfel, cele cinci distrugătoare antisubmarin vor deveni capabile să lovească ținte inamice situate pe țărm și în adâncime, precum și ținte navale aflate la mare distanță.

Datorită faptului că navele Udaloy nu dispuneau de rachete navă-navă și navă-aer cu rază lungă, marinarii le porecliseră “porumbei”. Aproape cuminți, nu?

Șeful Marinei Rusiei a anunțat că modernizarea navelor Project 1155 este în plină desfășurare și până în anul 2022 cinci Udaloy aparținând Flotelor Nordică și a Pacificului vor fi reparate și modernizate.

Construite prin anii ’80, distrugătoarele Udaloy s-au dovedit nave nepretențioase, rămânând până în prezent baza forțelor navale oceanice.

După procesele de reparare și modernizare, navele Udaloy vor fi exploatate încă cel puțin 10-15 ani.

În perioada 1980 – 1991 au fost construite 13 distrugătoare Project 1155/Udaloy (o navă fiind construită ca versiune îmbunătățită Project 1155.1/Udaloy 2). Distrugătoarele acestei clase au fost botezate cu nume de amiral sovietici și ruși.

În prezent mai sunt exploatate opt nave Udaloy, patru în Flota Pacificului (inclusiv un distrugător Udaloy 2), iar celelalte patru aparțin Flotei Nordului.

Udaloyurile au fost folosite chiar și în misiuni de combatere a pirateririe în Golful Aden și în apropiere de coasta Somaliei.

 

Iulian Iamandi