Energia

Energia

Ruşii de la Energia Corp. au câştigat un contract în valoare de 11 milioane de dolari, pentru proiectarea unui laborator spaţial orbital.

Energia a fost singura participantă în cadrul competiţiei anunţate la mijlocul lunii Octombrie de către Roscosmos, Agenţia Spaţială Federală Rusă.

Laboratorul multirol propus, Oka-T-MKS, va opera autonom în orbită, cu andocări periodice la Staţia Spaţială Internaţională, pentru ca echipajul ISS să verifice echipamentul de cercetări ştiinţifice şi să efectueze operaţiuni de alimentare, etc.

Capabil să transporte circa 900 de kilograme de echipament, laboratorul spaţial va efectua cercetări în spaţiu, studiul materialelor, precum şi experimente care ţin de fizică, biologie şi medicină.

Oka-T-MKS va putea lucra autonom în perioade de cel mult 180 de zile între andocările cu Staţia Spaţială Internaţională.

Laboratorul spaţial trebuia să fie gata de lansare în 2015, dar programul a suferit amânări cu doi-trei ani din cauza lipsei proiectelor ştiinţifice concrete şi a clienţilor.

Sursa: UPI

Iar mă ia cu plăceri şi visuri. Super tare Oka-T-MKS, ăsta. Văd în el o extindere separată, automată şi semi-autonomă, a Staţiei Orbitale Internaţionale. Un roi de astfel de laboratoare… Ar fi ceva, nu?