Livrările de avioane reactive pentru antrenament tip Yakovlev Yak-130 către Vietnam vor fi completate anul acesta.

Yakovlev Yak-130

Yakovlev Yak-130

Vestea provine de la Dmitry Shugaev, șeful Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară al Rusiei.

“It is planned to complete the implementation of the contract for the supply of Yak-130 combat training aircraft to our Vietnamese partners by the end of this year.”

Shugaev a adăugat că în viitorul apropiat vor fi reluate negocierile cu Hanoiul pentru alte echipamente și aparate de zbor.

“In addition to the Yak-130, Vietnam is also interested in the Su-30 fighters and the Yak-152 training aircraft.”

A precizat Dmitry Shugaev.

Conform informațiilor apărute în presă, Rusia și Vietnamul au semnat în anul 2019 un contract pentru furnizarea a cel puțin 12 avioane reactive pentru misiuni de antrenament. Valoarea contractului a fost aproximată la 350 de milioane de dolari.

În luna Septembrie a anului 2019, directorul general al Rosoboronexport, Alexander Mikheev, a anunțat că Vietnamul este unul dintre cei mai mari clienți pentru produsele militare rusești.

Vietnamul a cumpărat din Rusia patru fregate clasa Gepard, șase submarine Project 636 Varshavyanka, 12 nave purtătoare de rachete clasa Molniya (2 construite în Rusia și celelalte zece în VIetnam), un sistem de rachete de coastă Bastion, câteva divizioane de rachete sol-ase S-300PMU-1, 32 de avioane Suhoi Su-30MK2, MANPADS-uri Igla și alte arme.

Iulian Iamandi