Rusia folosește patruzeci de aerodromuri pentru a lansa lovituri aeriene pe teritoriul Ucrainei și alte șase aerodromuri de pe teritoriul Belarus de unde operează aeronave care participă la misiunile de luptă.

Încă de când au început invadarea Ucrainei rușii execută misiuni deasupra Belarus cu avioane Beriev A-50 capabile să descopere și să urmărească toate țintele aeriene din spațiul aerian ucrainean.

Alături de A-50 AEW&C, deasupra Belarus zboară și avioane Iliushin Il-22 echipate pentru misiuni speciale tip SIGINT, bruiaj, releu radio și comandament aerian.

Despre Il-22 în versiunea PP se vorbește și că ar fi folosit ca aeronave de bruiaj pentru escortarea avioanelor de detectare timpurie Beriev A-50.

De asemenea, de pe teritoriul Belarus se execută misiuni cu interceptoarele de mare viteză și mare înălțime MiG-31 care în cooperare cu Beriev A-50 pândesc aviația Ucrainei și lansează de la mare distanță rachete aer-aer R-33 (AA-9 Amos) și R-37 (AA-13 Arrow).

Într-un interviu recent, un pilot rus de MiG-31 a povestit cum a doborât din afara spațiului aerian ucrainean un avion Suhoi Su-24.

Pe lângă aceste tipuri de avioane, Moscova are pe teritoriul Belarus aeronave destinate misiunilor tactice.

Foarte probabil, va urma un atac general, cât de cât surpriză, de pe teritoriul Belarus.

Iulian Iamandi