Conform unor informații publicate de către ministerul britanic al apărării, bătrânele avioane amfibii Beriev Be-12 din dotarea Rusiei au fost identificate executând misiuni împotriva Ucrainei.

Schimbările în tacticile navale și sistemele de arme implicate în zona Mării Negre din cadrul războiului ruso-ucrainean au readus în misiuni de luptă cele câteva Be-12 operaționale pe care le mai exploatează Rusia în regiune.

Be-12 este un avion amfibiu intrat în dotarea URSS pe la începutul deceniului al șaselea al secolului trecut, acesta executând zborul de debut în luna Octombrie a anului 1960.

Avionul a fost proiectat să înlocuiască hidroavionul Beriev Be-6, putând decola atât de pe apă cât și de pe uscat.

În perioada Războiului Rece avionul Be-12 a fost o prezență formidabilă fiind capabil să lanseze încărcături nucleare în misiuni de patrulare și vânătoare a submarinelor NATO. Be-12 poate atinge o viteză maximă de 530 de kilometri pe oră, în cadrul unei autonomii maxime de până la patru mii de kilometri.

După destrămarea URSS, multe Be-12 au fost transformate în avioane pompier. Lipsa capabilităților aero-navale suficiente la Marea Neagră a readus în prim plan aceste avioane, acestea executând activ misiuni de recunoaștere deasupra regiunilor ucrainene în căutarea de sabotori, dar și în pregătirea atacurilor asupra infrastructurii Ucrainei (porturi și silozuri pentru cereale) țintite de atacurile aeriene rusești.

Conform unor informații din anul 2012, Rusia mai avea la acel moment 5 avioane amfibii Be-12 active și alte 24 stocate, iar Ucraina dispunea de 4 operaționale și 3 în rezervă.

Unele surse informează că în cadrul anexării peninsulei Crimeea de către Rusia, această țară a capturat câteva Beriev Be-12 ucrainene.

Iulian Iamandi