RUS_SIR

Ca e la moda, pe langa refugiati si imigranti, vorbim de ce a mai facut Rusia.

Doua stiri sunt de interes: ca vrea baza in Belarus si ca vrea sa intervina in Siria.
Pe cea cu Belarus o lasam pe alta data. Tratam un pic pe cea cu Siria.

Un pic de background simplu.
In Siria se petrece un razboi civil. Din 2011, fortele pro-guvernamentale lupta pentru mentinerea la puterea a lui Assad. Oponentii, din pacate pentru tara lor, sunt diferite factiuni/forte cu interese diferite, uneori divergente. In acest amalgam intervine un al treilea actor numit ISIS (cu toate denumirile sub care e cunoscut).
Rusia este un aliat al Siriei. Pana acum a dovedit ca e un aliat de nadejde pentru ca, pana acum, guvernarea Assad a rezistat presiunilor interne si externe.

Nu voi mai vorbi acum de cauzele razboiului sau de diferitele forte implicate. Voi vorbi doar de ce cred ca ar insemna o interventie declarata a Rusiei in Siria si cum ar putea sa se desfasoare o astfel de interventie.

Pentru Rusia va fi prima implicare majora in afara granitei si in afara sferei de influenta de la sfarsitul Razboiului Rece. Odata cu reinzestrarea si revigorarea fortei armate, forta militara si-a slefuit vechile proceduri si si le-a testat in mici conflicte zonale. Da. Chiar si cazul Georgia sau Crimeea il consider un mic razboi zonal.

În Georgia, Rusia, a dovedit ca nu era inca in stare sa proiecteze puterea militara intr-o maniera eficienta, moderna in afara granitelor. In Crimeea, a dovedit ca nu si-a uitat arta militara dobandita inainte de 1990 si ca a imbunatatit-o cu razboiul informational. In Estul Ucrainei dovedeste ca isi cizeleaza serviciile speciale si logistica. Nu vorbim acum de zona Arctica sau de Pacific.

Implicarea in Siria, pentru Rusia, vine ca o extensie a cresterii de pana acum. La fel, nu vorbim de multitudinea de motive care pot fi in spatele unei astfel de decizii.
Din punct de vedere militar, campania din Siria va fi una a serviciilor de informatii si a fortelor speciale. In plus, va fi un bombardament informational, care, cred, ca va cauta sa mareasca si prestigiul fortei conventionale.
Rusia, probabil, ca va dovedi ca a invatat lectia pe care Afganistan le-a aplicat-o atat lor cat si Coalitiei internationale dupa 2001. Nu vor mai repeta propriile greseli din Afganistan si vor aplica ce au invatat de la fortele Coalitiei: folosirea extensiva a fortelor speciale.
Peste acestea, un razboi informational se va declansa in sprijinul campaniei. Probabil ca accentul va fi pus pe lupta contra ISIS, iar Assad va fi scos un pic din lumina reflectorului.
Dar, cu toate ca va fi dorinta Rusiei sa-si demonstreze capabilitatea, probabil ca tot sirienii vor fi cei care duce greul luptei hardcore. Asta tot ca o lectie invatata din greseli trecute.
Sirienii pro-guvernamentali nu sunt politistii sau militarii afgani, iar rusilor le va fi usor sa deveni enabler-i. Mai ales ca vor avea de castigat din asta. In sensul ca, daca sporadic vor mai exista cativa rusi pe post de carne de tun, majoritatea pierderilor vor fi de la sirieni.

Un razboi nu va semana niciodata unul cu celalalt pentru ca fiecare tabara se adapteaza si trebuie sa ii gasesca punctul vulneranil celeilalte tabere care si ea incearca sa se adapteze.

Vasile Mihalache