Nitka facility

Conform unei înţelegeri bilaterale, Rusia foloseşte ocazional Centrul Nitka pentru Antrenamentul Piloţilor Navali din Ucraina, aceasta fiind singura bază de antrenament a piloţilor de portavion.

“During a meeting of a subcommittee [of the Russian-Ukrainian Interstate Commission], the sides signed a protocol on the use of the Ukrainian Nitka training facility by the Russian military,”
– a declarat Anatoly Serdyukov, ministrul rus al Apărării.
Noul protocol stabileşte detalii ce privesc plata în bani pentru folosirea bazei, utilizarea acesteia de către un număr nelimitat de avioane navalizate pentru antrenament şi teste, precum şi posibilitatea partajării facilităţilor de la Nitka împreună cu o a treia ţară.
În contractul original, Rusia plătea Ucrainei pentru folosirea bazei Nitka în piese de schimb pentru familia de avioane Suhoi navalizate, singurele permise să fie utilizate la acest centru, iar Rusia şi Ucraina erau singurele ţări ce o puteau opera.
Centrul Nitka pentru Antrenamentul Piloţilor Navali a fost construit în era sovietică cu scopul de a pregăti piloţii în operaţiunile de decolare şi apuntare pe puntea portavioanelor, însă după colapsul Uniunii Sovietice această bază a rămas sub jurisdicţia Ucrainei.
Serdyukov a declarat că Ministerul Rus al Apărării plăteşte Ucrainei 700 000 dolari anual pentru chiria Centrului de la Nitka şi că urmează o modernizare a bazei.

Sursa: Worldwide Defence

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.