Rusia și Statele Unite ale Americii s-au înțeles să coopereze în cadrul unui proiect condus de NASA, pentru a construi prima stație spațială lunară. Acesta este doar o parte a unui proiect pe termen lung destinat trimiterii de oameni pe planeta Marte.

Luna

Luna

NASA a comunicat anul acesta că analizează un program numit Deep Space Gateway, un proiect multi-etapă destinat avansării în explorarea sistemului solar.

Proiectul are în vedere construirea unui port cosmic cu echipaj uman, facilitate care să servească drept poartă către spațiu și suprafața Lunii.

Acesta pare să fie programul candidat care conduce în opțiunile de înlocuire a Stației Orbitale Internaționale (ISS), cel mai mare proiect cosmic de până acum. ISS a costat 100 de miliarde de dolari.

Așadar, vorbim despre o altă stație spațială. Tot internațională. Numai că de data asta vom face un pas mai mare, cu o stație destinată explorării satelitului artificial al planetei și chiar mai mult: un port cosmic destinat navelor spațiale, echipajelor umane și roboților. Ne apropiem mai mult de viitor, nu? Începe să fie ca în filme.

Și tot ca în filme, Roscosmos și NASA au semnat. Dincolo de tensiunile care sugrumă planeta ca într-un nou Război Rece, rușii și americanii au semnat în cadrul concresului astronautic desefășurat în Adelaide.

NASA a comunicat că înțelegerea reflectă viziunea comună a celor două agenții pentru explorarea spațiului cosmic.

“While the deep space gateway is still in concept formulation, NASA is pleased to see growing international interest in moving into cislunar space as the next step for advancing human space exploration.”

A declarat Robert Lightfoot, director interimar al NASA.

Articolul complet poate fi citit pe Cosmic News, cu un click aici.