Rusia și Statele Unite ale Americii s-au înțeles să coopereze în cadrul unui proiect condus de NASA, pentru a construi prima stație spațială lunară. Acesta este doar o parte a unui proiect pe termen lung destinat trimiterii de oameni pe planeta Marte.
NASA a comunicat anul acesta că analizează un program numit Deep Space Gateway, un proiect multi-etapă destinat avansării în explorarea sistemului solar.
Proiectul are în vedere construirea unui port cosmic cu echipaj uman, facilitate care să servească drept poartă către spațiu și suprafața Lunii.
Acesta pare să fie programul candidat care conduce în opțiunile de înlocuire a Stației Orbitale Internaționale (ISS), cel mai mare proiect cosmic de până acum. ISS a costat 100 de miliarde de dolari.
Așadar, vorbim despre o altă stație spațială. Tot internațională. Numai că de data asta vom face un pas mai mare, cu o stație destinată explorării satelitului artificial al planetei și chiar mai mult: un port cosmic destinat navelor spațiale, echipajelor umane și roboților. Ne apropiem mai mult de viitor, nu? Începe să fie ca în filme.
Și tot ca în filme, Roscosmos și NASA au semnat. Dincolo de tensiunile care sugrumă planeta ca într-un nou Război Rece, rușii și americanii au semnat în cadrul concresului astronautic desefășurat în Adelaide.
NASA a comunicat că înțelegerea reflectă viziunea comună a celor două agenții pentru explorarea spațiului cosmic.
“While the deep space gateway is still in concept formulation, NASA is pleased to see growing international interest in moving into cislunar space as the next step for advancing human space exploration.”
A declarat Robert Lightfoot, director interimar al NASA.
Articolul complet poate fi citit pe Cosmic News, cu un click aici.
Sa fie intr-un ceas bun si sa speram ca doar timpul si Dumnezeu ne va aduce din nou spre PACE apocalipsa poate sa astepte daca sar putea sa nu mai vina cu atata mai bine
O stire pozitiva si benefica omenirii, inseamna ca nu e dracul chiar negru.
Un astfel de proiect ce necesita resurse imense nu poate insemna altceva decat faptul ca cei doi granzi nu se vor lua de par cu toate neintelegerile ce le au. Nu vom avea marele razboi inca, acest proiect fiind un mare semn de prietenie, imbucurator.
Pe alta ordine de idei UE ramane pe dinafara si la cheremul celor de mai sus…☹️
O miscare inteligenta ar fi sa initieze la randul lor un proiect de mare anvergura impreuna cu China in contrapondere, Nu neaparat statie pe luna dar ceva util si f costisitor.
Ar fi un argument in plus sa nu ne luam la ciomageala in viitor si cu totii vom avea de catigat.
Ar fi m-ai simplu să sape sub labele din față a Sfinxu’lui din Egipt. Poate găsesc o Stargate.
Ai dat cu harletu in ceva tare sub labele de la Sfinx cand ai fost in concediu in Egipt? Dezvolta un pic ca suna interesant 😀
Aș fi vrut yo să sap,dar nu dă ăia voie. Cică nu sîntem pregătiți,ca specie,pt cei acolo.
E niste nemernici 😀
nu vor face nimic, nimeni n-are voie pe Luna, baza aliena de monitorizare a Omenirii.
the more you learn! :))
Probabil vor apela si la cercetarile de altadata,Buran-B:
http://www.buran.fr/bourane-buran/img/bor_bur.jpg
Nu stiu de ce, dar ideea de “space shuttle” asa cum au facut-o americanii mi se pare o prostie, iar rusii s-au grabit sa o copieze. In afara faptului ca arata “cool” acel avion spatial, si ca da bine la TV si in cartile pentru copii, chestia aia are mult prea multa greutate care nu foloseste la nimic. Doar space shuttle-ul cantarea 70 de tone, avea nevoie de acele enorme motoare cu combustibil solid care sa arunce “avionul” pe orbita. Da, intra-devar e comod sa aterizezi pe aeroport in loc de mare sau Siberia, dar foarte costisitor si dezavantajos. Probabil de aia au si renuntat la idee in favoarea capsulelor spatiale mult mai usoare si mai economice.
Programul buran continua si in present,e drept la relanti,iar avionasele cosmice sunt realitate,ma rog machete.Iata Kliper:
http://media.gettyimages.com/photos/the-new-russian-reusable-spacecraft-kliper-is-displayed-at-the-air-picture-id53394715
Kliper pare o idee mai buna, de remarcat ca e mult mai mic decat Buran si face doar ce trebuie sa faca, adica sa gazduiasca in relativ confort niste oameni. Fara balarii gen cargo bay si alte chestii care cantaresc zeci de tone. Din cate am vazut si americanii se duc pe aceeasi idee, de “avionase” mici si usoare care or sa stea fix in varful rachetei.
Echivalentul american:
https://blogs.nasa.gov/commercialcrew/wp-content/uploads/sites/230/2016/07/SNC_ETA_7_2016_001sm.jpg
Intrebarea de 100 pct e dc nu au fost cooptati si chinezii care au facut pasi mari si rapizi in ultimii ani in cucerirea spatiului, plus ca ar fi putut sustine financiar destul de bine partea lor, sau poate isi permit un program lunar national separat.
Cat ii priveste pe rusi, au experienta dar NO MONEY, iar un astfel de proiect va costa cu siguranta cateva sute bln $, adica bani dati doar de americani.
China are propriul program spatial care include o noua ISS, care in cativa ani va inlocui ISS-ul actual. De asemenea, are propriile programe pentru Luna si Marte.
In cateva decenii, probabil vor fi peste rest of the world si in cosmos.
Daaar, nu ar fi deloc surprinzatoare participarea Chinei. In orice. Chinezii vor sa acumuleze experienta pentru programele proprii. Eventual, mai se si inspira din diverse. 🙂
NASA nu coopereaza cu China, deoarece agentia spatiala chineza are conducere miitara
@calator astral
Mai intra si tu pe L. ca lucrurile au devenit interesante. Nu am inteles de ce ai plecat de acolo, oricum.
C.
stiu, sint foarte iubit, multi intrau pe Lovendal pentru comentariile mele, insa eram in dezacord cu metodele lui, imi promisese ca va publica articole inedite d-ale mele si ale altor useri de calitate insa nexam, a-nchis si forumul.
multam