Fabrica Suhoi a livrat încă o tranșă de avioane multirol de generația a V-a tip Su-57 Forțelor Aerospațiale Ruse.

Cu această ocazie oficiali reprezentând constructorul de avioane Suhoi au anunțat că s-a atins nivelul de performanță necesar producției de serie în masă a acestui avion și că numărul de Su-57 care vor deveni operaționale va crește.

Procedura de predare a celor patru avioane Suhoi Su-57 noi a avut loc la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă că în 2022 fabrica a livrat în total șase aeronave din acest tip.

Impresionant, nu? Mai ales dacă vom face o comparație cu industria de aviație chineză care poate furniza câteva escadrile de J-20 anual.

Totuși, rușii sunt pe val: în 2020 au livrat Forțelor Aerospațiale proprii un singur Su-57, iar în anul 2021 au dat la zbor două exemplare.

Adică au doar nouă avioane Su-57 de serie?

Dacă ne încordam puțin, îi luam cu renovarea Șoimilor noștri. Dar, suntem români și avem parte de rahaturile proprii și în cazul super-șoimilor.

Btw, m-a făcut să zâmbesc afirmația unui angajat al Avioane Craiova care zilele trecute ne certa pe Facebook că facem mișto de produsul lor de export. 🙂

Revenind la ruși, planurile lor sunt mișto: 21 de Su-57 până în 2024 și alte 52 în intervalul de timp 2025-2028. Adică trei regimente.

Mai vedem.

Plus că, dacă încercarea lor de a invada Ucraina se va lungi precum războiul dintre Irak și Iran… e foarte probabil ca în buna tradiție să își doboare singuri câteva Su-57.

Pentru că, nu-i așa, rahat de întâmplă.

Iar dacă nu își vor da jos propriile Su-57 înseamnă că sistemele lor sol-aer sunt proaste. 🙂

Iulian Iamandi