Terestre

Rusia reechipeaza trupele de rachete cu Iskander-M

Potrivit unei declarații publicate marți, 1 ianuarie 2018, de către ministerul rus al Apărării, trupele de rachete ale Forțelor Terestre rusești vor fi complet reechipate cu sistemele de rachete Iskander-M în 2019.

Iskander-M

Iskander-M

9k720 Iskander este un sistem mobil  de rachetă balistică cu rază scurtă de actiune. Iskander-M este o versiune îmbunătățită a sistemului de rachetă Iskander și are o rază maximă de actiune de 500 de km.

Sistemul Iskander-M este compus din șase tipuri de vehicule.Transportorul erector lansator ( TEL ) se bazează pe șasiul camionului MZKT-7930 8×8. Încărcat complet cu două rachete, un TEL cântărește 40 de tone.

Un alt vehicul are rol de a transporta două rachete de rezervă.

Autospeciala destinată pregătirii misiunii este echipată pentru procesarea datelor achiziționate, convertirea acestora în date pentru desemnarea țintelor și în parametri pentru sistemul de navigație al rachetelor.

Sistemul mai include vehicule de comandă, întreținere-reparații, sprijin.

TEL-urile rămân în poziții camuflate de-a lungul pregătirii misiunii și au nevoie doar de un timp scurt de expunere în teren descoperit pentru a ridica și lansa una sau două rachete.

După lansare, vehiculul părăsește imediat zona relocând într-o altă poziție în care se execută mascarea.

Cristian Oancea

8 Comments

  • Nu din cauza acestei rachete US vrea sa se retraga din Tratatul de interzicere a rachetelor balistice cu raza medie de actiune?
    Acuzau Rusia ca acestea sunt de fapt rachete cu raza medie (cca5000 km) si ca de fapt au instalat combustibil solid in ele cat sa zboare 499 km – si ca relative rapid pot fi adaugate inele noi cu combustibil solid si o sa zboare si 5000. Pe romaneste au umplut rezervorul un pic si zic ca sunt cu raza scurta.

  • Daca ii micsorezi incarcatura de lupta ii poti mari raza de actiune cu 100-150km.dar cam atat.oricum nu au nevoie de mai mult.iskander nu e facuta sa atace sua ci sa dea lovituri punctuale unor tinte importante din spatele frontului(piste de aviatie,centre de comanda,concentrari de blindate.etc.)cam ce ar face un avion mult mai scump si mai vulnerabil.

  • cine dracu’ ti-a zis prostia asta cu inele de combustibil solid??? tu crezi ca poti sa lungesti sau sa scurtezi o racheta dupa cum visezi noaptea fara vreo urmare negativa asupra caracteristicilor de zbor?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: