Potrivit unei declarații publicate marți, 1 ianuarie 2018, de către ministerul rus al Apărării, trupele de rachete ale Forțelor Terestre rusești vor fi complet reechipate cu sistemele de rachete Iskander-M în 2019.

Iskander-M

Iskander-M

9k720 Iskander este un sistem mobil  de rachetă balistică cu rază scurtă de actiune. Iskander-M este o versiune îmbunătățită a sistemului de rachetă Iskander și are o rază maximă de actiune de 500 de km.

Sistemul Iskander-M este compus din șase tipuri de vehicule.Transportorul erector lansator ( TEL ) se bazează pe șasiul camionului MZKT-7930 8×8. Încărcat complet cu două rachete, un TEL cântărește 40 de tone.

Un alt vehicul are rol de a transporta două rachete de rezervă.

Autospeciala destinată pregătirii misiunii este echipată pentru procesarea datelor achiziționate, convertirea acestora în date pentru desemnarea țintelor și în parametri pentru sistemul de navigație al rachetelor.

Sistemul mai include vehicule de comandă, întreținere-reparații, sprijin.

TEL-urile rămân în poziții camuflate de-a lungul pregătirii misiunii și au nevoie doar de un timp scurt de expunere în teren descoperit pentru a ridica și lansa una sau două rachete.

După lansare, vehiculul părăsește imediat zona relocând într-o altă poziție în care se execută mascarea.

Cristian Oancea