Diverse

Rusia promoveaza S-400 in India.

S-400 pe sasiu VAZ6402

Directorul Almaz-Antey, producătorul sistemelor S-400, Iuri Sușin a vorbit recent despre posibilitatea vânzării sistemelor de rachete S-400 pentru India, potrivit declarației acestuia “dacă guvernul Indian dorește să achiziționeze aceste sisteme atunci Rusia este gata să le vândă”, de altfel sistemul S-400 este promovat intens în aceste zile în cadrul expoziției de tehnică militară DefExpo 2012 ce se desfășoară în India, încercânduse astfel să  ia parte la programul indian de modernizare al apărării anti-aeriene.

Alte surse militare ruse și din industria de apărare au declarat că până în anul 2015 nici un sistem S-400 nu va fi exportat, prioritatea find reprezentată de dotarea apărării anti aeriene ruse cu aceste sisteme, iar primele state unde ar putea fi exportat sunt Belarus și Kazahstan, avantajate de participarea la sistemul unificat de apărare anti-aeriană din spațiul CSI.

De-a lungul timpului pe lângă Kazahstan și Belarus mai multe țări și-au manifestat interesul față de sistemul S-400, cum ar fi China, Turcia, Arabia Saudită, Armenia, Vietnam sau Iran.

Exportarea acestora este problematică din mai multe puncte de vedere, în primul rând prețul foarte mare de achiziție, care pentru unele state sărace cum sunt Belarus și Armenia face imposbilă dobândirea lor. Un alt punct nevralgic este reprezentat de tehnologia foarte avansată folosită în construcția sistemelor care face Rusia să fie foarte ezitantă în oferirea respectivelor tehnologii către clienți care fie au legături mult prea apropiate cu adversarii tradiționali ai Moscovei (cum este cazul Turciei și Arabiei Saudite, ambele aliate ale Statelor Unite) sau care au posbilitatea și/sau intenția de a încerca să le copieze (cazul desigur al Chinei) și nu în ultimul rând complicațiile diplomatice pentru Rusia pe care le-ar presupune exportul unor arme atât de avansate către unele state care și-au câștigat o reputație deloc respectabilă cum este cazul Iranului.

În cazul în care India ar opta pentru achiziția unui număr de sisteme S-400 acestea se vor situa în apărarea anti-aeriană indiană în breșa dintre sisteme S-300-PMU-2 și sistemul Indiei de apărare împotriva rachetelor balistice compus din sisteme de rachete PAD și AAD.

Sursa :
defense-update

8 Comments

  • De-abia au scos-o dp linia de productie ca e de vanzare?…Pacat ca nu s-a finalizat si bussinesu ala cu Arabia Saudita(din cauza SUA)…Da’ na’…Tot raul spre bine….

  • Pacat de S-300 promise Iranului. Vroiam si eu sa vad o aparare mai pe masura pt SUA si Israel. Nu ca si in Irak – 4000 de tunuri din anii 50-60.

  • Ma indoiesc ca sunt de vanzare, ori e o reclama mascata, ori deja au pus bazele pentru S-500 si stiu ca citisem pe undeva si pentru S-1000, ori cine stie ce inlocuitor mai grozav au de il lanseaza pe piata.

  • E normal ca Rusia sa vanda S-400, pentru ca au ajuns la concluzia ca pana sa treaca la S-500 mai dureaza si trebuie sa-si scoata cheltuielile de cercetare-dezvoltare .
    Am scris si eu la momentul respectiv despre asta pe blog, mai ales ca tocmai citisem de la un nene care se pricepe la achizitii indiene si care mi-a spus inca de anul trecut ca India o sa cumpere Rafale .
    E sigur ca India o sa cumpere S-400, mai ales ca si SUA vor sa le vanda SM-3 .

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: