ICBM purtat pe tren

ICBM purtat pe tren

RIA Novosti a publicat recent o ştire “pe surse” – Rusia va restarta producţia de rachete balistice intercontinentale mobile pe calea ferată, sistem al cărui prototip ar urma să fie scos la lumină prin 2020.

Sursa informaţiei, zic cei de la RIA, ar fi “a senior russian defense industry official”.

Şi tot sursa respectivă spune că deja se lucrează la prototipuri, care vor utiliza exclusiv componente băştinaşe.

Anonimul declară că noile rachete vor avea doar jumătate din greutate analoagelor sovietice, scoase din dotare, fapt care ar permite instalarea într-un singur vagon de cale ferată.

Sovieţii au folosit primul tren lansator de rachete începând cu 1987 şi dispunea la dezbinarea Uniunii de 12 trenuri.

Din 2005 însă, ruşii au fost nevoiţi să le distrugă în urma tratatului START II cu SUA.

Noul START însă, care datează din 2010, nu interzice dezvoltarea de ICBM-uri bazate pe trenuri.

Sistemul original folosea rachete SS-24 Scalpel, care aveau o greutate de 104 tone, care necesita trei locomotive şi era atât de grea încât provoca avarii şinelor de cale ferată.

Se considera că rachetele lansate de pe trenuri ar fi fost mai dificil de urmărit decât cele lansate din silozurile fixe.

Pe acest subiect, proeminentul expert militar Alexander Konovalov a spus că această aparentă întoarcere la tehnologia sovietică, fie şi într-o formă modernă, este o idee proastă.

Revenirea trenurilor purtătoare de rachete balistice intercontinentale reprezintă, se pare, răspunsul Rusiei faţă de planurile SUA de a poziţiona elemente ale scutului anti-rachetă în Europa de Est – a declarat Konovalov, adăugând:

“We’re better off developing telecoms systems, unmanned drones and precision weapons, not these monsters,”

Sursa: RIA Novosti

– Resboiu –