Fabricantul rachetelor Soyuz-2 informează stoparea producției pentru siguranța lucrătorilor în perioada pandemiei de coronavirus.

Racheta purtătoare Soyuz-2

Racheta purtătoare Soyuz-2

Dmitry Baranov, directorul general al Samara Space Center, a informat că există un stoc de 52 de rachete Soyuz deja construite, 40 aflându-se în depozite iar alte 12 rachete fiind deja livrate centrelor de lansare unde așteaptă misiuni.

Rusia utilizează rachetele purtătoare Soyuz-2 pentru a lansa echipaje și încărcături utile căte Stația Spațială Internațională, precum și pentru plasarea în orbită a sateliților guvernamentali.

Furnizorul de lansări Arianespace folosește de asemenea rachete Soyuz-2 construite în Rusia pentru a plasa în orbită sateliți.

Baranov nu a menționat vreun impact în urma falimentului OneWeb și a programului acestei companii de a crea o megaconstelație de sateliți, pentru care Arianespace efectuase trei din cele 21 de lansări cu rachete Soyuz contractate pentru suma de 1.1 miliarde de dolari. Arianespace declarase de acum doi ani că dispune de rachete Soyuz gata pentru orice moment în care OneWeb va avea sateliți disponibili pentru lansare și anticipase zece misiuni de lansare pentru OneWeb anul acesta.

Baranov a declarat că Samara va continua testarea și menținerea rachetelor Soyuz-2 deja contruite, pentru că acestea sunt activități considerate critice.

Activitățile legate de programele ministerului rus al Apărării și dezvoltarea noii generații de rachete Soyuz-5 vor continua. Samara are un contract pentru construirea și lansarea primei rachete Soyuz-5, rachetă al cărui proiect are la bază rachetele existente Zenit-3 și Soyuz-2. Contractul implică lansarea primei rachete Soyuz-5 în anul 2022.

Baranov a mai spus că Samara consideră reluarea activității complete de producție după 20 Aprilie, dar și atunci vor fi luate măsuri de observare și siguranță pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Rusia construiește în medie 15 până la 20 de rachete Soyuz pe an, conform datelor publicate de către Arianespace.

Cea mai recentă lansare a unei rachete purtătoare Soyuz a avut loc pe 9 Aprilie, misiunea constând în transportarea către Stația Spațială Internațională a cosmonauților ruși Anatoly Ivanhishin și Ivan Vagner, și a astronautului american Chris Cassidy.

Pentru finalul lunii Aprilie este programată o lansare de rachetă Soyuz a cărei misiune va fi trimiterea către Stația Spațială Internațională a unei capsule spațiale cargo Progress. Lansarea va fi efectuată de pe Cosmodromul Baikonur din Kazakhstan.

Rachetele purtatoare Soyuz-2 sunt lansare de pe patru cosmodroame: Baikonur, Plesetsk, Vostochny și Guiana.

Iulian Iamandi