Rusia va cheltui 2.1 triliarde de ruble (circa 70 miliarde de dolari) în cadrul unui program de stat pentru dezvoltarea industriei spaţiale naţionale, în perioada 2013 – 2020, a anunţat premierul rus Dmitry Medvedev.
“The total volume of funding is quite significant: 2.1 trillion rubles, including extrabudgetary sources,”
Programul are ca scop asigurarea menţinerii poziţiei Rusiei în topul puterilor spaţiale globale, având impact şi în industria de apărare, dar şi în creşterea economică şi dezvoltarea socială – mai spus Medvedev.
“The program will enable our country to effectively participate in forward-looking projects, such the ISS [International Space Station], the study of the Moon, Mars and other celestial bodies in the solar system,”
A mai spus Medvedev.
Dmitry Paison, directtorul pentru dezvoltare al Complexului Spaţial Skolkovo, a declarat pentru RIA Novosti că programele din prezent furnizează cadrul pentru proiecte viitoare.
“It comprises the Federal Space Program, the Federal Special Program for the Development of the Glonass System, the program for the development of space launch centers and the non-classified part of the program for the technical modernization of the industry,”
A precizat Paison.
Sursa: RIA Novosti
Ruşii au programat pentru începutul lui 2013 prima lansare a unei noi rachete purtătoare – a anunţat General-Maior Alexander Golovko, şeful Forţelor de Apărare Aerospaţială.
Noua rachetă a fost botezată Soyuz-2.1V şi dispune de un puternic motor NK-33-1, care îi asigură capabilitatea de a plasa 2.8 tone de încărcătură pe o orbită Terestră joasă.
“We are expecting to receive the rocket from the manufacturers soon and carry out the first launch in the beginning of 2013,”
A declarat Golovko.
Ruşii intenţionau ca prima lansare a unei rachete Soyuz-2.1V să aibă loc în Octombrie 2012, însă după un test la sol cu probleme din August, prima lansare a fost amânată pe termen nedeterminat.
Sursa: RIA Novosti
Corporaţia rusă Energia a completat proiectul tehnic al unei noi nave spaţiale cu echipaj uman la bord. Nava va efectua testele de zbor pe la începutul anului 2017 – a anunţat preşedintele Energia, Vitaly Lopota.
“We have completed the technical design project taking into account the fact that the new spaceship is to fly to the Moon, among other places,”
Energia a câştigat competiţia pentru proiect în luna Aprilie a anului 2009.
Vladimir Popovkin, şeful Roscosmos, a declarat că noua navă spaţială va fi gata prin 2018 şi va fi capabilă să zboare nu numai către Staţia Spaţială Internaţională, dar şi către Lună.
În funcţie de misiune nava spaţială va suferi modificări – dacă va fi folosită pentru orbită terestră sau lunară, dacă misiunea va fi una utilitară pentru reparaţii în zbor sau mentenanţa altor nave spaţiale, sau deorbitarea sateliţilor defecţi sau a fragmentelor mari de deşeuri cosmice.
Sursa: RIA Novosti
– Resboiu –
Cred ca de fapt rusii vor sa isi asigure cat de cat o aparare din spatiu cosmic din jurul planetei, iar investitia (daca chiar va fi la nivelul ala) e de fapt indreptata spre asta, faza cu statia ISS si navete spre Luna e mai degraba acoperirea sau ceva secundar.
Americanii testeaza la greu, de ceva vreme, o naveta autonoma (o naveta robot cum ii mai spun ei) reutilizabila fara echipaj uman, X-37. Care poate sta cel putin un an pe orbita (probabil semnificativ mai mult), poate ateriza pentru realimentare si apoi sa fie trimisa inapoi in spatiu, isi poate schimba orbita, altitudinea si directia de zbor etc.
Si e mult mai ieftina decat o naveta cu echipaj uman, deci la o adica poti construi o flotila destul de serioasa in locul celor cateva navete cu echipaj uman (deja retrase din functiune).
Sau poate e folosita ca banc de proba pentru diverse tehnologii ce pot fi folosite apoi pentru navete mai mari cu echipaj uman.
Cert e insa ca pot fi folosite si in misiuni militare, pentru a scoate din functiune sateliti inamici sau pentru a ataca tinte terestre (sau aeriene sau navale) de pe orbita, folosind diverse tipuri de arme.
Am citit undeva ca tot americanii dar si japonezii planuiesc constructia unor drone capabile sa zboare cel putin 22 de ore in continuu la aproape 20.000 de metri altitudine, si care sa detecteze lansari de rachete balistice de la peste 550 de km (asta din ce se vorbeste, neoficial s-ar putea sa aiba caracteristici si mai bune).
Dronele alea ar putea la randul lor sa lanseze rachete AA cu raza lunga care ar distruge racheta balistica inamica in faza ei de lansare si urcare pe traiectorie, cand e cel mai vulnerabila.
Ori o combinatie de navete spatiale de tipul (sau inspirate din tipul) X-37, drone de care vorbeam mai sus plus rachete anti-balistice cu baza la sol sau pe nave (gen SM-3 si sistemul Aegis) ar crea in jurul Rusiei (sau al altora) un sistem care ar face aproape inutilizabil arsenalul nuclear bazat pe rachete balistice.
Rusii ar fi nevoiti sa-si lanseze rachetele doar din adancimea teritoriului (urias, din fericire pentru ei), ceea ce ar mari timpul de detectie si reactie al apararii americane sa zicem.
Insa americanii ar putea scoate oricum din functiune bazele fixe cunoscute, lansand atacuri din spatiu, sau ar putea nimici rachetele lansate tot din spatiu, de pe navetele acelea, chiar inainte ca rachetele sa iasa din spatiul rusesc.
Rusii ar fi nevoiti sa se bazeze in special pe submarinele strategice, care sunt insa destul de putine si nu se stie cum vor fi desfasurate caci marina rusa e clar inferioara celei americane
Balanta oricum s-ar inclina foarte mult in domeniul strategic si asazisa “distrugere mutual asigurata” nu prea ar mai fi posibila, Rusia ar fi mult mai vulnerabila si clar in pozitie de inferioritate.
Parerea mea e si ca o buna parte din multele trilioane de dolari “disparute” cu ocazia crizei au ajuns de fapt in asazisele “bugete negre” americane, si sunt folosite la dezvoltarea a noi tipuri de arme printre altele.
Asadar programele de genul “razboiul stelelor” merg inainte si americanii par a avea un avans urias. Rusii incearca sa mai reduca din distanta pentru ca daca pierd competitia aici ultimul lor sistem defensiv, bazat pe rachetele balistice intercontinentale, va deveni aproape inutil. Si intr-un razboi conventional ar avea mari probleme in afata unor adversari de gen NATO sau China, dar avand “coltii nucleari” taiati ar fi vulnerabili fata de SUA in special, la orice nivel, conventional sau nuclear
De aia s-au trezit ei acum si baga atatia bani in programe spatiale. Mai ales ca au tot avut tot felul de probleme in ultimul timp cu lansarile, nu prea le-au mai iesit destule, exceptia cea mai notabila fiind cele spre statia ISS.
Oricum ar fi, chiar si sa zicem ca ma insel, un pic de competitie nu strica si daca rusii trag tare (chinezii s-au inscris si ei in cursa) vor trage si americanii si poate vedem un echipaj uman pe Marte in urmatorul secol.
Implicatiile si aplicatiile militare ce deriva din programele spatiale ne-au facut sa renuntam cel putin temporar la subdomeniul /space al portalului si sa trecem la includerea in programul zilnic a unui permanent prim articol zilnic pe tema spatiului, in cadrul categoriei “Resboiul stelelor”.
Rusia si China – nu stiu sa zic cine a fost prima – au vazut in programele spatiale posibilitati complexe enorme de crestere, cercetare si dezvoltare cu impact in mai multe ramuri.
Cursa spatiala din orgoliu s-a incheiat de mult. Acum, primeaza rezultatele practice.
Iar militar pur, foarte probabil ca se lucreaza la urmasele batranelor Almaz.
pana una alta se pare ca americanii au cedat rachetele clasice (gen rezervor tubular prevazut cu coif aerodinamic si cu motoare sub el) domeniului privat semn ca probabil le considera o tehnologie suficient de matura. Guvernul pare sa se ocupe mai mult de vehiculele aerospatiale polivalente (traiectorii non-balistice, echipare cu motoare aeroreactoare, stationare indelungata pe orbita). Din punctul asta de vedere au (cum spunea si Radu mai sus) un avans tehnologic urias.