Diverse

Rusia infiinteaza o institutie echivalenta DARPA

Putin dă cu bățul pentru DARPA rusească

Rusia înființează o agenție de cercetare în domeniul Apărării, asemănătoare cu Defense Advanced Research Projects Agency din S.U.A.

Legea pentru constituirea instituției a fost deja publicată pe site-ul guvernului și a fost aprobată de către Consiliul Federației pe 10 Octombrie si de către Duma pe 28 Septembrie.

Future Research Fund – așa apare denumită instituția, în tradiționala limbă engleză…, iar de ocupat se va ocupa cu finanțarea cercetărilor de mare risc științific și a dezvoltării studiilor din domeniul militar ce pot duce la descoperiri pentru industria militară a Rusiei. Drepturile asupra proprietății intelectuale asupra tuturor proiectelor vor fi ale statului.

Fondul va lua locul comisiei tehnico-militare conduse de către vice-premierul Dmitry Rogozin și se va subordona Ministerului Apărării și Guvernului Rusiei. Încă nu se știe dacă tot Rogozin – care s-a aflat în spatele înființării acestei instituții – va ocupa postul de director.

Inițial, instituția va avea circa 100 de specialiști care se vor ocupa de managementul a 150 de proiecte.

Agenția americană DARPA a fost înființată în anul 1958 ca și răspuns direct față de progresul URSS în domeniul rachetelor și mai ales ca urmare a lansării de către Uniunea Sovietică a satelitului Sputnik.

În prezent, DARPA este implicată în dezvoltarea de roboți pentru Pentagon și a contribuit în trecut la dezvoltarea rețelei Internet.

Sursa: RIA Novosti

– Resboiu –

Navighează în portal:

Resboiu MasterArmata Română;Forţe SpecialeSpaceRevista ResboiuForumul Resboiu;

12 Comments

  • Pai iau masuri concrete in opinia mea pentru a ajunge din urma concurenta sau a-si conserva avantajele tehnologice in domeniile de varf.

 • Nu ar fi rau sa avem si noi ceva similar, sa faca macar proiecte “pe hartie” si ceva prototipuri. Stiu, nu avem fonduri dar macar ceva “materie cenusie” cred ca mai avem iar odata poate vor fi si fonduri pentru a construi “pe bune” si proiectele alea sau macar unele dintre ele.
  Parca Henri Coanda a vrut cand a venit in tara sa faca ceva asemanator, un fel de orasel al viitorului plin de savanti si unde sa se conceapa si sa se lucreze la tot felul de inventii.

  Cat despre DARPA, sunt cam departe si de rusi si de oricine altcineva cred, mai ales la ce fonduri au. Iar reteaua internet sau robotii sunt chestii deja vechi sau banale. Am citit (si s-au facut sau se fac teste reale macar la unele din ele) de nano-tehnologii, inginerarea genetica a soldatilor, clonari, aparate de zbor hipersonice, materiale sau sisteme prin care sa faca “invizibili” soldatii sau masinile proprii (mai apropiate de ce era prin filmul “Predator” decat de avioanele sau navele “stealth” de azi), arme inteligente, drone etc. Probabil unele proiecte nici macar nu se cunosc public sau nu se stie pana la ce stadiu au avansat.

 • Radu, crede-ma prietene ca nu sunt bani deloc pentru cercetare la noi. sunt cercetatori care nu si-au primit salariile de peste 6 luni… au si eu familii, facturi, rate de platit… Sustin ce am scris cu informatii din interior. Partenera mea de viata lucreaza in nano-tehnologii si sisteme neconventionale, iar aici in tara murea de foame, la propriu. Acum este in Cehia la o multinationala, da, ati ghicit, americana… si lucreaza la niste servere proiectate pt NASA si nu numai. Este foarte trist ca ne pleaca “materia cenusie” din tara, dar statul chiar nu face nimic sa sustina asta. Am impresia ca cercetarea are un buget de 0,0… din PIB. Este un proiect in derulare acum, la Magurele, in Ungaria si Cehia, legat de lumina laser. pacat ca nu prea avem bani pt domeniul acesta

  • Imi vine sa rad si nu am sa ma abtin. O zic si gata:

   Intr-unul din episoadele in care George GMT de pe Rumaniamilitary s-a zbatut sa ma lucreze la imagine, imaginandu-si ca daca si-a deschis si el un blog este un fel de “remarcabil” ca sa citez o expresie care ii place mult, a scris despre mine ca am ramas repetent cand faceam liceul la seral, etc., bla-bla. Gretoasa amintire, dar nu despre asta vroiam sa zic ci despre Magurele si prima videoconferinta “bla-bla” din tara, realizata intre Magurele si laboratoarele CISCO de sus din caminul de la Drept. Toata treaba a avut loc impreuna cu specialisti de la institutul ICTP Trieste si Universitatea Bologna. M-am numarat printre cei 25 selectati sa participe la seminarul cu pricina, de telecomunicatii prin satelit si alte alea.

   Si tot cam in anul ala, presedintele CISCO Systems pe Europa sau Europa Centrala, nu mai retin decat ca era roman, ne indemna sa plecam si sa ne intoarcem in tara dupa cativa ani. Plini de experienta si cu ceva bani, sa fim noi cei care construim o Romanie noua, moderna, frumoasa si puternica.

   N-am plecat, iar cativa ani mai tarziu pe locurile infiintate cu dedicatie intrau oameni care iti aduceau calculatorul in portbagaj pentru ca nu le mergea nu stiu ce film. Prin dedicatie, se uita intentionat sa se mentioneze ca pentru postul de it-st trebuia sa ai studii de specialitate in domeniu si se aranjau la locuri bune tot felul de nepotei care erau numiti deasupra celor care stiau meseria. Cineva trebuia sa si munceasca, nu?

  • Da, din pacate asa e, incet incet ne transformam (de voie sau/si de nevoie) intr-o tara care devine din ce in ce mai mult o simpla piata de desfacere fara prea mari veleitati in niciun domeniu.

   Am citit despre superlaserul ala, cica va fi cel mai puternic din lume la acea data. Dar mai toti banii vin de la UE, bine macar ca mai avem “materie cenusie”. Probabil nu e intamplator ca noi am fost alesi pentru proiectul asta, dar nu stiu deocamdata cat e de bine sau de rau

   • Stati bre mie mi se pare chiar de bun simt ce se intampla, atat timp cat o entitate este de stat(deci a nimanui), or sa se tot intample fenomene de genul asta.

    Avem si acum cercetare/inovatie dar mai putin la stat si mai mult la privat, industria locala de software este un bun exemplu, chiar si cea de automotive, acolo unde avem singurul (sau de fapt un inceput), cluster industrial din Romania, ar mai fi si alte cateva sectoare pe unde se mai misca cate ceva, dar ma rog, ideea este ca nu este dracul chiar atat de negru, desigur nu o sa ne comparam noi prea curand cu ce se intampla prin vest sau alte meleaguri dar cu ce se intampla prin vecini stam relativ rezonabil.

  • Pute-ti sa mergeti sa ii plingeti la Boc … Guv Boc a taiat fondurile de cercetare – este parca ceva acord cu UE ca pina in anu’ nu stiu care cercetarea sa fie la 2% PIB.
   Tariceanu razgindeanu a dus bugetul an de an in sus – Boculetul l-a scazut.

   La multe proiecte de cercetare in co finantare – nu s-au executata ca ceva sulica la minister in Bucuresti decidea ca ii trebuie ceva parte si taragana totul pina cind fondurile EU erau blocate. De cele mai multe ori partea aia de 20% care trebuia pusa de Guv. roman impiedica finalizarea chiar daca fondurile EU erau deja in conturi.

   Chiar si asa institutele de cercetare au fonduri – access la granturi europene etc. Totul depinde de managementul institului – daca is lenesi (ceea ce is majoritatea) canci fonduri- daca faci proiecte si chir lucrezi exista fonduri exista salarii marite ( se platesc din proiecte nu de la buget), etc.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: