Putin dă cu bățul pentru DARPA rusească

Rusia înființează o agenție de cercetare în domeniul Apărării, asemănătoare cu Defense Advanced Research Projects Agency din S.U.A.

Legea pentru constituirea instituției a fost deja publicată pe site-ul guvernului și a fost aprobată de către Consiliul Federației pe 10 Octombrie si de către Duma pe 28 Septembrie.

Future Research Fund – așa apare denumită instituția, în tradiționala limbă engleză…, iar de ocupat se va ocupa cu finanțarea cercetărilor de mare risc științific și a dezvoltării studiilor din domeniul militar ce pot duce la descoperiri pentru industria militară a Rusiei. Drepturile asupra proprietății intelectuale asupra tuturor proiectelor vor fi ale statului.

Fondul va lua locul comisiei tehnico-militare conduse de către vice-premierul Dmitry Rogozin și se va subordona Ministerului Apărării și Guvernului Rusiei. Încă nu se știe dacă tot Rogozin – care s-a aflat în spatele înființării acestei instituții – va ocupa postul de director.

Inițial, instituția va avea circa 100 de specialiști care se vor ocupa de managementul a 150 de proiecte.

Agenția americană DARPA a fost înființată în anul 1958 ca și răspuns direct față de progresul URSS în domeniul rachetelor și mai ales ca urmare a lansării de către Uniunea Sovietică a satelitului Sputnik.

În prezent, DARPA este implicată în dezvoltarea de roboți pentru Pentagon și a contribuit în trecut la dezvoltarea rețelei Internet.

Sursa: RIA Novosti

– Resboiu –

Navighează în portal:

Resboiu MasterArmata Română;Forţe SpecialeSpaceRevista ResboiuForumul Resboiu;