Logo articol Rusia

Doborârea avionului rusesc pe 24 noiembrie 2015 de către Aviația turca, in opinia mea, a dovedit limitele puterii rusești.

Puterea rusească a încercat sa renască la nivelul (proporțional) sovietic sau macar la nivelul actual al SUA. A reclădit. A regândit. S-a inspirat. S-a speriat la gândul ca pierde zonele tampon. De ceva timp a intrat intr-o noua faza. In faza expansiunii. In faza faptelor, a dovezilor.

Numai ca e greu.

Era ușor înainte, când Rusia avea destule pârghii economice. Era mai ușor înainte, când Globul nu vedea in Rusia un agresor al unui stat suveran, care stat mai e si vecin si înrudit cultural in atâtea feluri. Înainte, când își făcea griji doar pentru zona sa apropiată, era mai ușor.

Înainte sa reintre in jocul geopolitic global, izolarea Rusiei ii permitea ei sa violeze spații aeriene amenințător. Conectarea cu si dependenta statelor occidentale de resursa energetică rusească făceau ca problemele din imediata apropiere a Rusiei sa fie aproape in exclusivitate problema Rusiei. Rusia nu avea nevoie înainte sa își proiecteze forța. Consumau resurse doar “loco”. Ici-colo o proiectare de forța pentru PR. Asa e. Au si granița mare. Dar nu făceau nimic exceptional dincolo de ea. Se bazau pe mecanismul intern in tot ce făceau. Erau infailibili.

Acum, s-a schimbat situația. Rusia vrea alt rol pe scena mondiala.

Acum e greu. Acum ai nevoie de aliați. De acorduri. Si daca nu ești o forța, nu pleci prea departe de casa. Rusia si-a dat seama ca e cam încercuita. Ca sa își proiecteze forța, Rusia nu poate pur-si-simplu sa marșeze spre destinație. Noroc ca Siria are ieșire la Marea Mediterana, ca altfel, le era greu rușilor sa demonstreze ca sunt pe ascendent. Daca era Iordania si nu Siria? Cam improbabil, ținând cont de faptul ca Siria tocmai de aceea a fost aleasa ca aliat.

Siria este un test foarte greu pentru strategii ruși. Am scris in articolul precedent ca își vor testa mașinăria de propaganda. Le funcționează. Domina spațiul cibernetic, mediatic vorbind. Și domina intr-o maniera subtilă. Test trecut. Dar celelalte elemente funcționează? Funcționează forța expediționara? Funcționează lanțul logistic? Funcționează furnizarea de informații? Din afară pare că rușii țintesc numai ce vor, refuzând colaborarea până și în proceduri ce țin de siguranța aeronautica. Dacă privești la baza aeriană de la Latakia, vezi ca au învățat ceva de la americani. Din punct de vedere strict militar Rusia e pe drumul cel bun. Dar…

Rusia nu poate supraviețui in forma actuală pe scena geopolitică globală. Are nevoie de aliați si alianțe. Circumstanțele Razboiului Rece nu se mai repeta. Izolarea bazată pe dominare militară (nucleară in mod special) nu mai este o opțiune. Ceea ce analiștii numesc război hibrid (atribuindu-l exclusiv rușilor) nu se mai poate duce fără compromisuri. Pentru că un război hibrid nu are numai componente strict militare.

In Siria, dupa ce i-a fost lovit un avion de către aviația altui stat, Rusia a demonstrat iar, la fel ca în Ucraina, că nu poate acționa la nivelul propagandistic declarat. La fel ca in Ucraina, va iniția acțiuni limitate si care vor avea mare impact la public, dar care nu vor demonstra potența pretinsa de Kremlin.

Un actor internațional este internațional. Literal.

 

~ Vasile Mihalache ~