Doborârea avionului rusesc pe 24 noiembrie 2015 de către Aviația turca, in opinia mea, a dovedit limitele puterii rusești.
Puterea rusească a încercat sa renască la nivelul (proporțional) sovietic sau macar la nivelul actual al SUA. A reclădit. A regândit. S-a inspirat. S-a speriat la gândul ca pierde zonele tampon. De ceva timp a intrat intr-o noua faza. In faza expansiunii. In faza faptelor, a dovezilor.
Numai ca e greu.
Era ușor înainte, când Rusia avea destule pârghii economice. Era mai ușor înainte, când Globul nu vedea in Rusia un agresor al unui stat suveran, care stat mai e si vecin si înrudit cultural in atâtea feluri. Înainte, când își făcea griji doar pentru zona sa apropiată, era mai ușor.
Înainte sa reintre in jocul geopolitic global, izolarea Rusiei ii permitea ei sa violeze spații aeriene amenințător. Conectarea cu si dependenta statelor occidentale de resursa energetică rusească făceau ca problemele din imediata apropiere a Rusiei sa fie aproape in exclusivitate problema Rusiei. Rusia nu avea nevoie înainte sa își proiecteze forța. Consumau resurse doar “loco”. Ici-colo o proiectare de forța pentru PR. Asa e. Au si granița mare. Dar nu făceau nimic exceptional dincolo de ea. Se bazau pe mecanismul intern in tot ce făceau. Erau infailibili.
Acum, s-a schimbat situația. Rusia vrea alt rol pe scena mondiala.
Acum e greu. Acum ai nevoie de aliați. De acorduri. Si daca nu ești o forța, nu pleci prea departe de casa. Rusia si-a dat seama ca e cam încercuita. Ca sa își proiecteze forța, Rusia nu poate pur-si-simplu sa marșeze spre destinație. Noroc ca Siria are ieșire la Marea Mediterana, ca altfel, le era greu rușilor sa demonstreze ca sunt pe ascendent. Daca era Iordania si nu Siria? Cam improbabil, ținând cont de faptul ca Siria tocmai de aceea a fost aleasa ca aliat.
Siria este un test foarte greu pentru strategii ruși. Am scris in articolul precedent ca își vor testa mașinăria de propaganda. Le funcționează. Domina spațiul cibernetic, mediatic vorbind. Și domina intr-o maniera subtilă. Test trecut. Dar celelalte elemente funcționează? Funcționează forța expediționara? Funcționează lanțul logistic? Funcționează furnizarea de informații? Din afară pare că rușii țintesc numai ce vor, refuzând colaborarea până și în proceduri ce țin de siguranța aeronautica. Dacă privești la baza aeriană de la Latakia, vezi ca au învățat ceva de la americani. Din punct de vedere strict militar Rusia e pe drumul cel bun. Dar…
Rusia nu poate supraviețui in forma actuală pe scena geopolitică globală. Are nevoie de aliați si alianțe. Circumstanțele Razboiului Rece nu se mai repeta. Izolarea bazată pe dominare militară (nucleară in mod special) nu mai este o opțiune. Ceea ce analiștii numesc război hibrid (atribuindu-l exclusiv rușilor) nu se mai poate duce fără compromisuri. Pentru că un război hibrid nu are numai componente strict militare.
In Siria, dupa ce i-a fost lovit un avion de către aviația altui stat, Rusia a demonstrat iar, la fel ca în Ucraina, că nu poate acționa la nivelul propagandistic declarat. La fel ca in Ucraina, va iniția acțiuni limitate si care vor avea mare impact la public, dar care nu vor demonstra potența pretinsa de Kremlin.
Un actor internațional este internațional. Literal.
~ Vasile Mihalache ~
[…] Pentru Rusia va fi prima implicare majora in afara granitei si in afara sferei de influenta de la sfarsitul Razboiului Rece. Odata cu reinzestrarea si revigorarea fortei armate, forta militara si-a slefuit vechile proceduri si si le-a testat in mici conflicte zonale. Da. Chiar si cazul Georgia sau Crimeea il consider un mic razboi zonal. […]
“In Siria, dupa ce i-a fost lovit un avion de către aviația altui stat, Rusia a demonstrat iar, la fel ca în Ucraina, că nu poate acționa la nivelul propagandistic declarat.”
Pai mai Vasile, ce te asteptai? Sa declare Rusia razboi Turciei a doua zi? 🙂 Ai si tu un pic de rabdare, Putin – cel putin la prima vedere – nu e la fel de trigger-happy ca si Erdogan si asta nu pentru ca nu are cu ce, ci pentru ca un atac asupra Turciei nu trebuie sa se intample cand vrea si se asteapta Erdogan.
pai articolul vorbeste tocmai de slabiciunile logisticii rusiei ceea ce il face sa fie un urias cu picioare de lut in afara teritoriului sau
chestia cu atacatul tine de visele voastre
una -franta e capabila sa disloce si sa sustina mai multe forte ca voi
as mai enumera cateva
Putin nu uită și nu iartă.
Faptul că a interzis importurile și zborurile e suficient pentru UN avion.
Limitele puterii rusești se cheamă Topol, Sineva, Bulava.
După tine trebuia să ce? Să le tragă vreo 3-4 rachete?
in Siria Rusia nu poate face mai mult pt ca nu are capacitate de a face mai mult a prins cateva baze pe care le intareste datorita fatului ca Assad e marioneta lor si daca nu le da pur si simpu il lasa pe mana opozitiei in privinta Turciei nici atat Turcia nu este Ucraina din multe privinte iar Rusia stie asta ea este capabila sa proiecteze forta major la ea in curte cand a trecut 2-3 granite deja are probleme majore doar se vede ce a putut face in Siria ceva bombardamente si atat la cat se laudau troliii rusi pe siteuri ca Rusia o sa rupa in doua si in 2-3 luni o sa faca ce n-a facut SUA in 4 ani e prea putin nici un mare oras cucerit si asta cred ca spune tot
Cred ca Rusia va trebui sa faca totul pentru victorie, atat impotriva ISIS cat si impotriva opozitiei siriene. Daca rusii vor face treaba doar pe jumatate, ca americanii in Irak, astal il va costa scump atat pe Putin cat si pe camarilla lui. Prelungirea conflictului sirian nu este o optiune, razboiul costa iar economia rusa nu-si permite un razboi lung. Daca Putin isi va juca bine cartile atunci conflictul sirian va fi un succes colosal pentru Rusia, dar daca va da gres Rusia va simti lovitura in economia ei, mai ales daca sanctiunile UE vor continua sau vor fi inasprite. In plus, daca Rusia va castiga in Siria, atunci europenii ar putea fi indulgenti in privinta chestiunii Crimeii si estului Ucrainei.
Rusia ne place sau nu, este o mare putere mondiala de care trebuie tinut cont. Da-mi voie sa ma indoiesc ca americanii sunt apostolii democratiei in lume, doar propaganda, isi apara interesele politice si economice, punct. Nu cred ca e sanatos ca sa fie o singura putere globala, e ca o tara fara opozitie. Asa ca eu zic ca nitica moderatie nu strica, nu cred ca trebuie sa credem ca Rusia e o tara de mana a doua, faptul ca nu foloseste ipocrizia americana cu democraty si toate gogosile alea mi se pare mai cinstit.
Rusia este o mare putere si, evident, are interesele ei in concordanta cu statutul de mare putere.
Daca Rusia nu ar fi plina de coruptie si daca si-ar asuma trecutul si cu rele nu doar cu bune, atunci ar putea fi un model pentru Romania, iar relatiile dintre cele doua state ar fi mult mai bune.
“daca si-ar asuma trecutul si cu rele nu doar cu bune” – din pacate in Rusia mai exista vreo 30% din populatie mosnegi senili mari admiratori ai lui Lenin si ai lui Stalin, si din pacate si aia au drept de vot.
Pana cand aia nu dispar, Putin nu isi permite sa piarda 30% din voturi, chiar daca sta foarte bine la capitolul popularitate. Asa ca deocamdata despre alea rele din trecut nu prea se face multa critica, mai ales ca relele alea s-au intamplat intr-o perioada cam incurcata a istoriei si au fost comise de tot felul de alogeni care s-au ridicat la putere in Rusia dupa moartea tarului in 1917 (la fel ca si la noi dealtfel dupa anii ’30).
Si la contextul politic romanesc actual, cu toata presa “libera” de la noi, orice gest de amabilitate din partea rusilor ar fi oricum interpretat imediat pe dos, asta daca presa de la noi nu l-ar cenzura in totalitate.
in momentul actual daca nu ar exista arsenalul atomic al mai multor nu exista 2 puteri globale …nici 3
e doar una
cat la suta din comertul global e pe apa??
americanii au ..cate?? …cum le spun ei 6 flote …pe care le tin permanent pe ici pe colo
6 portavioane clasa nimitz ..care duc mai multe avioane decat au rusii prin siria si el pot opera in ritm mai alert
dupa aia au clasa wasp care sunt “mai flexibile” decat unicul portavion rusesc
au mai multe distrugatoare aegis…decat toata flota rusa
ce au rusii ???
sau cum e conceputa marina rusa??
e conceputa pe principiul de a le denega suprematia pe mare americanilor nu de a fi ei capabili sa-si asigure o suprematie pe mare
ipotetic vorbind ..daca rusii ar scufunda toata flota sua nu ar fi capabili sa puna ceva in loc sa “umple” vidul de putere
deci flota rusa are mijloacele de a contesta ..aceasta suprematie si nu neaparat conventional(ptr ca tehnologia “ragaliilor rusesti”…sa ma scuze cineva ca ii fur expresia..nu vreau sa plagiez…nu e tocmai ultimul racnet)…din cate se stie “ragaliile rusesti” (slava ,kirov)au capacitatea de a duce in silozuri rachete nava-nava cu cap nuclear..si se schimba putin modul de a angaja lupta cu gruparile sua ce proiecteaza forta(portavioanele)
a doua e ca rusia are flota compusa in principal din unitati ptr lupta in apropierea litoralului(corvete ,fregate) si ce pot contesta ,rupe liniile de comert etc (submarine) ..lasand in grija catorva unitati mai mari, mentionate mai sus sarcina de a contesta suprematia adversarului
asa ca nu putem vorbi de puteri cu capabilitati egale in a impune si sustine prin prezenta fizica anumite politici
politica rusa e mult pe “sub masa” tine mult de servicii oculte si james bond ..dar astea au limitari
eu nu vad un castig al rusilor in terenul propagandei …ci mai degraba pierd occidentalii pe propriul picior ptr ca nu reusesc sa gaseasca un drum
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20647620-turcia-somata-retraga-fortele-din-irak-are-ultimatum-48-ore.htm
Ce chestie, oare ce a zice turcul daca cineva le-ar arunca in aer tot ce au carat ei in Irak..