Vladimir Putin

Vladimir Putin

În cel de-al doilea episod ca preşedinte, Vladimir Putin a avut printre priorităţile de top aceea de a reconstrui forţa militară a Rusiei.

Rachete avansate, bombardiere, avioane de vânătoare, submarine, numeroase categorii de tehnică de luptă au început să intre în serviciul operaţional, iar altele se află în diferite stadii de proiectare sau testare, într-o perioadă în care Statele Unite ale Americii şi ţările membre NATO suferă de pe urma unor reduceri drastice ale bugetelor militare.

Dintre cele trei ramuri ale triadei nucleare ruse (aeriene, terestre, navale), racheta balistică intercontinentală Bulava de pe submarine atrage o atenţie specială.

Moscova pare că pentru început doreşte să egaleze, pentru ca mai apoi să detroneze Statele Unite ale Americii la categoria armamentelor nucleare.

“Over the long haul, Russia is on the right track to achieve “parity,” and ultimately surpass the U.S. in nuclear capability, particularly if threatened budget cuts slash the military budget of the United States,”

A declarat legat de acest considerent Rick Norris, veteran U.S. Army, Defense Intelligence Agency şi un foarte cunoscut expert în armament şi contraterorism.

Norris a făcut aceste remarci evidenţiind capabilităţile noilor submarine nucleare purtătoare de rachete balistice din clasa Borei.

Yury Dolgoruky este unul dintre eroii din istoria Rusiei, nume care îl poartă şi submarinul cap de serie, căruia în viitorul apropiat i se vor adăuga submarinele Alexander Nevsky şi Vladimir Monomakh. În total, Rusia va construi opt asemenea submarine.

La bordul lui Yury Dolgoruky sunt gata de lansare noile rachete intercontinentale “Buzdugan” (Bulava) descrise ca posesoare a multor calităţi letale.

Între calităţile letale, la loc de cinste stă cea de a zbura foarte jos. În perioada Războiului Rece, experţii militari americani considerau că Uniunea Sovietică este capabilă să lanseze un atac cu rachete pe traiectorii foarte joase care ar putea distruge leadershipul american, fiind descoperite cu foarte puţin timp înainte de ţintă, inclusiv a lanţului de comandă planificat pentru ca cel puţin o persoană dintre cele planificate pentru a succede preşedintelui să supravieţuiască.

Rachetele Bulava au fost gândite ca o îmbunătăţire a capabilităţilor erei Sovietice. Fiecare Bulava are zece capete cu sisteme de ghidare, capabile să îşi modifice altitudinea şi traiectoria, pentru a evita apărarea anti-rachetă a inamicului. Submarinele clasei Borei pot transporta până la 20 de rachete Bulava, a mai spus Norris.

Moscova are în plan folosirea submarinelor clasei Borei atât în Oceanul Atlantic, cât şi în Pacific şi deja au fost reintroduse patrulele regulate cu submarine în apropierea costelor Statelor Unite ale Americii, ceea ce “should be cause of some concern” a adăugat Norris.

Rusia nu s-a rezumat doar la îmbunătăţirea capabilităţilor de lovire a submarinelor strategice, ci a modernizat şi flota curentă de bombardiere, ba chiar mai mult, în prezent aflându-se în faza de dezvoltare o nouă generaţie de bombardiere strategice, posibil greu detectabile radar, program numit PAK DA.

Împreună cu submarinele şi bombardierele Rusiei au revenit de-a lungul graniţelor S.U.A.

Un alt program ambiţios al ruşilor este revenirea în dotare a unui sistem care a apărut înspre finalul erei sovietice. Este vorba despre trenurile purtătoare de rachete.

În perioada sovietică, anumite trenuri transportau rachete balistice în garniturile de tren cu vagoane de pasageri, de poştă şi de marfă, trenurile cu rachete fiind foarte greu de detectat, excepţie făcând faptul că erau necesare trei locomotive pentru a pune în mişcare încărcătura suplimentară.

Cercetătorii ruşi lucrează în prezent la o locomotivă nucleară, care va permite folosirea uneia singure şi va exclude realimentările. Un prototip de locomotivă cu turbină pe gaz, capabilă să pună în mişcare un tren cu rachete balistice, a fost deja testată cu succes.

Moscova face paşi serioşi în direcţia reocupării poziţiei de forţă între puterile nucleare.

De menţionat este şi mesajul publicat în reţeaua de socializare Tweeter de către vicepremierul rus Dmitry Rogozin imediat după acceptarea în serviciu a submarinului Yury Dolgoruky: “Tremble, bourgeoisie! You’re don with”.

Sursa: Renew America

 

– Iulian Iamandi –