Rusia își dezvoltă capabilitățile de proiectare la distanță a forței adăugând în arsenal o gură de foc mobilă cu mare putere de nimicire, autotunul 2S42 Malva aerotransportabil cu avioane Il-76. Malva se află în prezent în testele finale pentru acceptare, urmând ca pentru început să intre în înzestrarea unei brigăzi aeropurtate.

2S43 Malva

2S43 Malva

Astfel, Rusia va mări puterea de foc a brigăzilor aeropurtate și va putea transporta în doar câteva ore mijloace puternice de foc în zonele unde acestea sunt necesare. Surse din interiorul forțelor armate ale Rusiei au declarat pentru ziarul Izvestia că autotunul 2S42 Malva nu poate fi parașutat, dar este aerotransportabil cu avioane grele cum ar fi Iliușin Il-76. De asemenea, sursele au declarat că Malva este mai bine adaptat pentru drumuri decât mijloacele pe șenile.

În funcție de decizia Forțelor Aeropurtate, Malva ar putea intra în dotarea unei noi brigăzi de artilerie.

Comandantul Forțelor Aeropurtate, generalul colonel Andrey Serdyukov, a anunțat recent planuri pentru constituirea unei brigăzi de artilerie. Fiecare divizie aeropurtată dispune în prezent de un regiment de artilerie, dar nu există o mare unitate de artilerie subordonată direct comandantului.

Tare.

Haideți să vedem, apropos, cât de tare e Malva ăsta.

Sistemul 2S42 este înarmat cu piesa de artilerie 2A64 care este de asemenea instalată și pe autotunul șenilat Msta-S care se află în componența regimentelor de artilerie din cadrul diviziilor rusești de infanterie și de tancuri.

Tunul 2A64 poate distruge o varietate mare de ținte aflate la distanța maximă de douăzeci și patru de kilometri.

Piesa de artilerie a sistemului Malva este instalată la bordul unui vehicul 8×8 tip BAZ-6010-027 proiectat de către fabrica Bryansk Automobile. Absența blindajului suplimentar a scăzut greutatea vehiculului, sistemul având acum 32 de tone.

Malva dispune de 30 de proiectile de calibrul 152 de milimetri, cu un sfert mai puține decât poate transporta Msta-S.

În prezent, Forțele Aeropurtate ale Rusiei sunt înarmate cu tunuri tractate tip D-30, calibrul 122 de milimetri și mortierul autopropulsat (pe roți) Nona-S 2S9, calibrul 120 de milimetri.

2S23 Nona-S

2S23 Nona-S

Nona-S are greutatea de opt tone și poate fi parașutat, însă bătaia maximă a gurii de foc este de două ori mai scurtă decât cea a tunurilor de 152 de milimetri.

Mortierele autopropulsate Nona au intrat în serviciul Forțelor Aeropurtate încă din vremea URSS, pe când doctrina stipula parașutarea diviziilor aeropurtate cu mijloace grele de luptă înapoia liniei frontului. De atunci însă, Forțele Aeropurtate au fost restructurate și doctrina regândită. În prezent, în cadrul Forțelor Aeropurtate ale Rusiei au fost incluse formațiuni cu mare putere de foc, inclusiv de tancuri.

Forța de lovire cu mare putere de distrugere pe platforme cu roți sunt este în prezent la modă, aceste mijloace puternice fiind ideale pentru forțele expediționare.

Vehiculele pe roți sunt mai mobile, mai ieftine, au resursa mai mare și mentenanță mai simplă, comparativ cu mijloacele de luptă pe șenile – acestea din urmă fiind destinate în special urmăririi îndeaproape a tancurilor în condiții de relief mai puțin accesibil celor pe roți.

Numai că, avansul tehnologic permite în prezent vehiculelor de luptă pe roți să străbată cu mai mare succes deșertul sau stepa, în plus prezentul include rețele de drumuri dezvoltate în majoritatea teritoriilor.

De asemenea, vehiculele de luptă pe roți sunt cele mai potrivite pentru forțele de reacție rapidă.

Și dacă tot scriam că forța de lovire cu mare putere de distrugere pe platforme cu roți este în prezent la modă, completez la final menționând că Israelul dispune de sistemul ATMOS 2000, Franța de CAESAR, Suedia de Archer, China și țări din fostul Tratat de la Varșovia dezvoltând sau achiziționând astfel de sisteme.

Iulian Iamandi