Fortele Aeriene Ruse au receptionat zilele trecute 12 avioane multirol tip Suhoi Su-35S. Acestea vor echipa un regiment de aviatie cu baza in Estul Indepartat al Rusiei.
Ministerul rus al Apararii a comandat in anul 2009 48 astfel de avioane, in care a primit pana in prezent 34.
Ultimele 14 avioane vor fi livrate in anul 2015.
Toate avioanele Su-35S vor opera de pe Baza Aeriana Dzemgi din Regiunea Khabarovsk.
Su-35S Flanker-E este o varianta cu modernizari majore a familiei Suhoi Su-27 Flanker si este clasificat in generatia 4++ cu tehnologii din generatia 5.
Sursa: RIA Novosti
– Iulian Iamandi –
Interesant ca si-au pus toate fighterele spre estul indepartat, acolo au si Su 30 SM si acum Su 35 S – ori se simt amenintati de China ori se gandesc ca acolo va fi o bubuiala in urmatoarea perioada.
incurcate sunt caile Domnului Marius…fighterele moderne in extremul orient dar sistemele A-A si balisticele in Occident…oare ce vrea sa insemne asta?
intre Domnul si Marius trebuia o virgula, sa nu se inteleaga ca ma refer la “Domnul Marius” 🙂
@ – Deci – Rusia nu are destui bani pentru ca s afaca modernizarile de-o data…sau ne inselam noi?
Ca nu are destui bani ca sa modernizeze totul deodata e clar, (eu sunt convins ca pana si raportarile actuale sunt putin exagerate dar asta e alta discutie) dar pe mine m-a mirat defalcarea pe categorii: fightere in Est, rachete in Vest. Asta ar fi o analiza interesanta pt. cine are timp, sa puna pictograme o o harta a Rusiei cu “intrarile” de armament nou. Rusia e un continent ca dimensiuni, nu poti sa socotesti de-a valma noile acumulari de armament modern, nu e acelasi lucru daca o chestie e in Kaliningrad sau la Lipetsk sau in Kamceatka. E important si unde sunt localizate pt. a distinge eventuale tendinte sau obiective ale rusilor. Idem pt. China.
Rusii sunt afectati de niste cerinte pentru dotatrea armatei(in cazul de fata a fortelor aeriene) pe care ei insisi le-au impus. Pe masura ce aviatia rusa s-a dotat cu avioane de generatie din ce in ce mai noua, cu atat a scazut numarul de avioane pe care si-au permis sa le cumpere/intretina. De la MiG-21/23 la MiG-29 e un salt atat in tehnologie cat si in costuri. Ma gandesc la cum s-or fi simtit tehnicienii bazelor aeriene care avusesera in exploatare MiG-21 atunci cand au primit MiG-29. Costurile si orele de mentenenta au crescut, si de unde VVS avea MiG-21/23 cu miile, MiG-29 si Su-27 si-au permis doar cu sutele (si nu multe sute). Iar MiG29/Su27 de generatie 4+ vedem ca-si permit cu zecile. Sunt curios sa vad cate PAK FA vor reusi sa puna in serviciu activ. Am mai zis si cu alta ocazie ca rusii au facut o greseala atunci cand au abandonat conceptul care a definit MiG-ul 21: mic, simplu, ieftin de produs/cumparat/intretinut, deloc neperformant, si avand posibilitatea de a fi cumparat in cantitati mari (o tara de dimensiunile Rusiei avand nevoie de multe avioane care sa-i apere spatiul aerian). Astazi (cred eu) adevaratul urmas al lui MiG-21 conceptual vorbind este JAS-39 Gripen. Un avion foarte rentabil si atractiv daca ne gandim la raportul pret-calitate-performanta. Poate LMFS va fi solutia, daca va fi…
*Dan Balan*
Numarul mai mic in aviatia rusa este mai mult rezultatul destramarii URSS-ului si ca rezultat, al ruinarii industriei ci nu a complexitatii noilor avioane si a intretinerii acestora, desi si asta e o problema…
Pe timpuri bune ( pentru URSS.. ) VVS si PVO intretineau operative pina la 10 000 de aparate de zbor…
Desigur, in ziua de azi rusii nu au nevoie de asa armada..dar industria lor militara VPK, abia-si revine, eu cred ca numerele vor crede considerabil in VVS in urmatorii 10 ani.
Păi primele siteme AA S-400 parcă le-au pus ”doar” prin zona Moscovei iar pe următoarele tot prin Orinetul Îndepărtat aveau de gând să le pună. Au pus de o mică Olimpiadă împreună cu americani, japonezi, sud-coreeani și chinezi. Proba de doborât rachetele cosmice ale lui Kim. Oricum, dacă avioanele astea sunt acolo pentru chinezi,într-o ipotetică păruială, ar fi prima oară când le-aș dori rușilor să învingă 😀
Vulnerabilitate AA in vest si suprematie aeriana in estul indepartat.
In ceea ce priveste vestul rusii pot sta foarte linistiti.Tarile din vestul Rusiei nu au pretentii teritoriale fata de Rusia.Cred ca si Germania a renuntat definitiv la Prusia Orientala.Nu acelasi lucru se poate spune despre China versus Siberia.
@sorin
Nici China nu are pretentii teritoriale fata de Rusia.
@margelatu: &Marmota invelea ciocolata
Atunci arata-ne tu ce pretentii teritoriale are China fata de Rusia. Si vezi ca am folosit timpul prezent, nu trecut sau viitor. Stii ce inseamna ca un stat sa aiba pretentii teritoriale?
@margelatu, am inteles, daca te referi strict la situatia declarativa ai perfecta dreptate. Ma rog, unii ar observa ca in 1939 Rusia incheiase un celebru Pact de Neagresiune cu Germania. Doar doi ani dupa acel pact…
@stelian
Si eu inteleg ce zici. Dar daca folosim modul tau de a privi problema (din prisma unor scenarii posibile) atunci nici realitatea exprimata de Sorin (statele din vestul Rusiei nu au pretentii teritoriale fata de Rusia) nu e neaparat exacta.
@margelatu…nici ceea ce a spus Sorin poate nu e adevarat, nu cred ca avem certitudini dar e mult mai putin probabil.
Salutare . Deocamdata china si a exprimat destul de clar pretentiile teritoriale inspre alte state vecine mai apropiate sau mai indepartate unde ar avea nevoie de marina si infanterie marina . Iar dezvoltarea celor doua categorii de forte arata ca intradevar cam pe acolo sunt intentiile Chinei . A se vedea cat de mult au dezvoltat si echipat infanteria marina . Numai cate tipuri de blindate area aceasta arma , or aceasta forta are in primul rand utilizare ofensiva ca si aeropurtatele . Or nu prea cred ca vor folosii aceasta forta pt a ataca in Siberia.
Iar cu dotarile Rusiei nimic nou pe frontul ..de est dupa 89 cam tot ce a iesit ca tehnica noua acolo a fost trimisa . Pt vest e de ajuns rachetele (caci inca nu s au uitat ce au insemnat prin Europa bombardamentele masive ,pe care acum le poti face cu rachete ) si mai ales o arma care functioneaza destul de bine ROBINETUl pe gaz si petrol . Rusii au incheiat contrac cu Iranul deocamdata pt petrol in valoare de 18 miliarde de dolari dar pe sistem petrol contra marfuri . Nu cred sa nu urmeze si unul pt gaze si atunci rusii vor cam tine un control pe zona europeana .
Salut.
Intr-adevar, eforturile chinei pe proiectie de forte peste ape este impresionant. Chinezii nu se dau inapoi sa dezvolte vehicule si aeronave specializate. Insa, China isi poate permite sa faca o dezvoltare pe toate planurile si in mai multe zone ale hartii proprii.
Sa infrunte viitoarele Su-35 chineze 🙂
Da care poate au uitate inauntru ceva bug-uri asa cumm F 16 -le turcesti aveau in IFF bagate chestii de soft si nu puteau fi utilizate impotriva Israelului…
Mie mi se pare foarte logica amplasarea avioanelor in Est si a balisticelor in Vest.
In mod clar Occidentul nu are chef de cafteala cu rusii, iar balisticele sunt o descurajare clara. In caz ca chinezii au chef de cafteala rusii ii tin putin ocupati pe chinezi cu aviatia moderna de acolo si le arunca balisticele de la distanta mare in cap, balisticele fiind protejate in acest caz de distanta foarte mare. Basca ca e bine sa dai cu balisticele cat mai departe de casa ta si in curtea adversarului pe cat posibil. In cazul asta noua europenilor nu o sa ne fie prea moale cand vor arunca si chinezii cu balistice, amintesc doar de valul de imbolnaviri de diverse cancere dupa Cernobl, psihoza norului radioactiv care se plimba pe deasupra Europei, ploi radioactive…
Invers (adica cu balisticele si AA langa chinezi, si fighterle in Vest)ar fi cam riscant pentru rusi daca vin chinezii peste ei pierd repede balisticele de uscat, raman doar cu submarinele si aviatia strategica si in marea parte ocupati teritorial, iar atunci situatia se complica mai tare pentru rusi. Pentru a castiga rusii vor trebui sa isi faca praf teritoriul national (mai ales zona bogata in zacaminte) pentru multe sute de ani pentru ca nu vor mai avea decat optiunea nucleara. Iar de locuit respectivul teritoriu nici nu mai poate fi vorba.
Rusia se doteaza,Rusia doteaza si pe altii ,uzinele rusesti probabil au program 7/7:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/rusia-si-egiptul-contracte-de-armament-de-trei-miliarde-de-dolari-326052.html
Nebanuite s cararile si mutarile ursului . Panala urma au acceptat targul propus de sauditi se pare , asta sa insemne ca dupa atata efort sa abandoneze Siria ?! E cam ciudat si tare mie ca sauditii vor cam fi de data asta vulpea jumulita de urs . Ursu cred ca face pe ala pacalitu dar de fapt e f posibil sa fie de fapt o polita platita sauditilor pt multele intepaturi indirecte .
Cat despre cap rusilor de a produce si onora contracte cred ca poate fi usor rezolvata au destula f de munca pe care o pot califica si folosii cum trebuie .
În unele regiuni ruseşti e sărăcie lucie dar ruşii nu renunţă la modernizarea armatei, ceea ce înseamnă că nici la statutul de superputere. Dacă MiG 29 are vicii de proiectare, Su 35 este un avion modern, bimotor, bine că este în Siberia şi nu în Transnistria.
pai… in Transnistria impotriva cui sa lupte?, impotriva MiG-lor din Marculesti? sau a MiG 21 a Romaniei???
Mai sunt MiG-uri 29 la Marculesti?
Pai ultima data cind vazus-em stiri despre armata, parca erau aliniate vre-o 6 acolo….
6 bucăți. Capabile de zbor dar pe care nu se zboară. Fuseseră prin Ucraina la mentenanță. Dar astea sunt informații de acum 2-3 ani. Sursa, o emisiune TV a unui post din Rep. Moldova și un forum de aviație de acolo. Cel puțin nu sunt ca alea de la Kogălniceanu 🙂
rusii au avioane de toate tipurile…destule.dar cele mai noi trebuie distribuite strategic.nu mai tine mult,si mai mult.au modernizat multe.apoi sa spunem ca la urma urmei conteaza mult sau decisiv ce arme porti pe aripi.