Pe la jumatatea secolului trecut, US Navy a demarat dezvoltarea SOSUS (Sound Surveillance System), un sistem global desitant urmaririi hidroacustice a submarinelor sovietice. In primul rand a submarinelor sovietice, in prezent… rusesti.

Senzorii SOSUS sunt asa de performanti, incat se pare ca pot detecta si avioanele strategice rusesti Tupolev Tu-95 Bear care le trec pe deasupra.

SOSUS a fost amplasat in mai multe linii de-a lungul rutei Groenlanda-Islanda-Marea Britanie, dar si in posturi individuale dispuse in Oceanul Pacific. SOSUS este operational si acum, dupa ce a trecut prin mai multe etape de modernizare.

Cam asta ar fi, pe foarte scurt, SOSUS cel original bananas.

Cercul Arctic

Cercul Arctic

Treaba ruseasca cica va fi un sistem sofisticat de sonare destinate monitorizarii si protectiei apelor Arctice. Sistemul va fi compus din balize si senzori submarini care vor detecta semnalele acustice ale obiectelor aflate in imersiune sau la suprafata apei, si vor transmite prin intermediul unor legaturi cu sateliti informatiile catre o baza aflata pe uscat.

In prezent se lucreaza la proiectul conceptual, urmand ca dezvoltarea sa fie finalizata anul urmator si la aprobarea ministerului rus al Apararii sa inceapa desfasurarea sistemului in harta.

O sursa ruseasca a evitat sa comenteze in legatura cu termenul limita pentru amplasare sau despre zona in care sistemul va fi desfasurat, motivand natura confidentiala a… Dar, a spus ca din momentul la care va fi gata… sistemul hidroacustic va acoperi o zona masurand sute de kilometri patrati.

In toata treaba asta, contractor principal va fi Corporatia Almaz-Antei, mai exact subsidiara Kometa Corp., specializata in sisteme speciale cosmice, corporatie care va conduce cateva duzini de subcontractori in cadrul programului.

Citand Izvestia, redam sub forma lor: sistemul se va sprijini pe trei picioare:

– Piciorul unu va fi cel maritim, si va dispune de balize si senzori imersati, care vor culege si transmite catre sateliti.

– Satelitii vor fi piciorul doi.

– Total lipsit de suspans, piciorul al treilea va fi pe uscat. Adica va fi sistemul de control proiectat sa analizeze informatia si sa o distribuie la subcriberi among subscribers mai departe. ­čÖé

Printre picioarele sistemului se va juca lumea bogata cu submarinele. Cam ca in 2014, August, cand timp de 27 de minute, in Marea Barents, rusii au jucat leapsa cu un submarin nuclear de atac american apartinand clasei Virginia.

Din partea rusilor au participat nave de suprafata si avioane antisubmarin Iliusin Il-38 May. Dar in viitor, cum ne invata si partidul, vor infrange cu cele trei picioare.

Sursa: Navy Recognition

Iulian Iamandi