Rusia dezvolta sisteme noi, cu raza lunga, de lansatoare multiple pentru rachete (MLRS) cu ghidare imbunatatita, ce va permite lovirea tintelor aflate la 200 de kilometri departare – a anuntat purtatorul de cuvant al artileriei, Locotenent Colonel Nikolai Donyushkin, din cadrul Ministerului rus al Apararii:
“We have the military-technical potential to create a new generation of MLRS with a range of 200 km,”
Artileria Rusiei poseda in acest moment sistemele Grad de 122 mm, Uragan de 220 mm si Smerch de 300 mm, precum si modernizatele Tornado-S, Tornado-G, Uragan 1-M, aflate in testele de acceptare.
Armata este in procesul de receptionare a peste 30 de sisteme Tornado-G care vor lua locul batranelor BM-21 Grad.
Mai modernul sistem Tornado-S dispune de sistemul de navigare prin satelit GLONASS folosit si pe MLRS-urile Smerch. Conform declaratiilor lui Donyushkin, Tornado-S va lansa rachete capabile sa loveasca la o distanta de 120 kilometri.
Si tot Donyushkin, a mai spus:
“The Tornado-S will have a longer range and increased effectiveness thanks to greater accuracy and the use of new warhead payloads and a reduced launch readiness time of just three minutes,”
“Massed use of high-precision weapons makes it possible to be certain of destroying high-value targets before they can be used on the battlefield by main-force groups. Fewer rounds need to be fired, simplifying logistics,”
Sursa: RIA Novosti
Un studiu terminat recent de catre colegul nostru Victor, mi-a amintit de planurile pentru artileria Armatei Romane: in timp, urma sa dispunem de sisteme mobile lansatoare de rachete din ce in ce mai capabile tehnico-tactic, cu ghidaj si raza imbunatatite.
Asa, si?
Am cheltuit sume mari – enorme chiar, pentru saracia noastra – pentru sustinerea participarii trupelor noastre in diverse teatre de operatii. Corect, daca nu ar fi fost motivul asta… banii ar fi ajuns in buzunarele grupurilor de interese. Se gaseau modalitati.
Daca ne retragem de peste tot, inseamna ca vom cheltui mai putin. Nu?
Asa, si? Ce, asta inseamna ca vom avea mai multi bani pentru inzestrare?
– Resboiu –
Navighează în portal:
Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;
Niste precizari daca se pot da:
1.Care este ordinul de marime al sumelor cheltuite in teatrele de operatiuni?
2.Va referiti la un alt sistem mobil decat LAROM?
1. Nu stiu, iar daca am vazut nu am retinut. Victor s-ar putea sa ne faca o surpriza ca el scormone tot timpul si sta bine cu memoria.
2. LAROM si dincolo. In etape, se doreau rachete cu raza din ce in ce mai lunga.
In anul 2006 11% din bugetul MApN era destinat sustinerii operatiunilor din teatre.
Atunci aveam cam 1400 oameni in Afganistan, Irak si ceva in Bosnia, iar bugetul anual era de 1,7 mld euro(respectiv 1,7 % din PIB), deci cam 170 milioane euro, desigur atunci bugetul militar se calcula altfel decat acum, includea sustinerea operatiunilor din afara tarii(acum sunt suportate de fondul de rezerva al Guvernului), si pensiile militare(acum au trecut la gramada cu alea de la MI, civili etc).
Vis-a-vis de bugetul MApN in viitor oameni au fost deschisi, Strategia Fiscal Bugetara 2012-2015 prevede o alocare anuala de 0,8% din PIB pt Aparare, iexact situatia actuala se va mentine cel putin pana in 2015, singura speranta ar veni poate din vanzarea de infrastructura in exces, adica vand Poligonul Babadag, Muzeul Aviatiei, Mausoleul de la Marasesti etc etc.
Bre Victore, vanzarea “infrastructurii in exces” a fost motiv de cauza pentru mare galcheava si zarva mai la est, la Moskva… Da’ vaz ca la noi se poate… Scopul e nobil: locuinte de serviciu
(contra serviciu)pentru militauri, avioane multirol(deocamdata doar la mana a treia in curand chiar mai vechi, probabil)TBT-uri…si alti morcovi d’astia gustosi…