Amur-1650

Amur-1650

Constructorii rusi de submarine ar putea adapta proiectele submarinelor pentru rachete Brahmos si un sistem de propulsie AIP indian, astfel submarinele rusesti putand participa cu succes in cadrul unei viitoare competitii in India.

Anuntul a fost facut de catre biroul de proiectare Rubin, care intentioneaza sa oferteze cu proiectul submarinului de generatia a patra Amur 1650, pentru competitia la finalul careia asteapta un contract in valoare de circa 11.8 miliarde de dolari.

Franta, Germania si Spania si-au anuntat deja participarea in cadrul licitatiei pentru dotarea Indiei cu sase submarine moderne.

“We have considered arming Amur-1650 with vertical launchers, and have made significant progress in designing these launchers for our Club-S missile systems,”

A declarat Igor Molchanov, proiectantul sef al Rubin.

Molchanov a mai spus ca este posibila amplasarea rachetelor Brahmos – dezvoltate in comun de catre India si Rusia – la bordul submarinelor din clasa Amur, la cerere, si ca aceasta modificare nu va afecta performantele generale ale submarinului.

Proiectantul a adaugat si ca este posibila, de asemenea, incorporarea sistemului de propulsie indian AIP (air-independent propulsion) in Amur, desi sistemul rusesc s-a dovedit mai eficient si mai sigur in comparatie cu acesta si nu necesita ca la bordul submarinului sa fie transportate rezerve de Hidrogen.

“We get hydrogen from regular diesel fuel, which is cheap. They use more expensive technologies,”

Amur-1650 poseda un armament format din torpile multirol si rachete anti-nava, putand angaja efectiv si tinte aflate pe uscat cu ajutorul rachetelor de croaziera moderne.

India construieste in prezent sase submarine din clasa Scorpene la Mazgaon Dockyards Limited, in urma unui contract cu francezii de la DCNS. Partea indiana insa a afirmat ca are nevoie de submarine “with better stealth capability, improved detection range and [improved] combat management system.”

Sursa: RIA Novosti

 

– Iulian Iamandi –