Constructorii rusi de submarine ar putea adapta proiectele submarinelor pentru rachete Brahmos si un sistem de propulsie AIP indian, astfel submarinele rusesti putand participa cu succes in cadrul unei viitoare competitii in India.
Anuntul a fost facut de catre biroul de proiectare Rubin, care intentioneaza sa oferteze cu proiectul submarinului de generatia a patra Amur 1650, pentru competitia la finalul careia asteapta un contract in valoare de circa 11.8 miliarde de dolari.
Franta, Germania si Spania si-au anuntat deja participarea in cadrul licitatiei pentru dotarea Indiei cu sase submarine moderne.
“We have considered arming Amur-1650 with vertical launchers, and have made significant progress in designing these launchers for our Club-S missile systems,”
A declarat Igor Molchanov, proiectantul sef al Rubin.
Molchanov a mai spus ca este posibila amplasarea rachetelor Brahmos – dezvoltate in comun de catre India si Rusia – la bordul submarinelor din clasa Amur, la cerere, si ca aceasta modificare nu va afecta performantele generale ale submarinului.
Proiectantul a adaugat si ca este posibila, de asemenea, incorporarea sistemului de propulsie indian AIP (air-independent propulsion) in Amur, desi sistemul rusesc s-a dovedit mai eficient si mai sigur in comparatie cu acesta si nu necesita ca la bordul submarinului sa fie transportate rezerve de Hidrogen.
“We get hydrogen from regular diesel fuel, which is cheap. They use more expensive technologies,”
Amur-1650 poseda un armament format din torpile multirol si rachete anti-nava, putand angaja efectiv si tinte aflate pe uscat cu ajutorul rachetelor de croaziera moderne.
India construieste in prezent sase submarine din clasa Scorpene la Mazgaon Dockyards Limited, in urma unui contract cu francezii de la DCNS. Partea indiana insa a afirmat ca are nevoie de submarine “with better stealth capability, improved detection range and [improved] combat management system.”
Sursa: RIA Novosti
– Iulian Iamandi –
Pai da,daca unii au politehnica de calitate au si nenumarate birouri de proiectare.
Stirile astea cu tehnica avansata straina (rusa sau vestica) produse in India incep sa semene cu niste bancuri. Dupa ce problema portavionului s-a rezolvat cu migrene pentru decidentii indieni, dupa ce T-90 Bishma s-a dovedit atat de complex pentru industria indiana incat merge cu noduri, programul Rafale si acela sontic-sontac, constructia Scorpenelor merge in ghionturi acum rasare un nou program , acela al submarinelor Amur.Astept cu interes primele stiri despre problemele inerente la indieni in executia programului.Si ,desigur,astept primul submarin acoperit cu ghirlande de flori.
Cumpararea de licente straine de-a valma si noi suntem patiti.Eu as cumpara resursa umana valoroasa ptr. un proiect dat.Uite un rus ,inginer aero,foarte tanar,care lucreaza ptr. americani.Curios ,Boeing are centru de proiectare si la Moscova.http://www.behance.net/iliatimonin
@albert: nu e nimic curios in faptul ca Boeing are centru de proiectare la Moscova, e o situatie care dateaza de cel putin 15 ani, cel putin asa stiu eu. In realitate industriile aeronautice rusa si occidentale sunt mai integrate decat stiu multe persoane. Exista contracte masive multianuale prin care rusii furnizeaza servicii de proiectare (de structuri si aerodinamica in special) precum si semifabricate de mari dimensiuni (din titan in special) in timp ce vestul furnizeaza (fie ca atare fie sub forma de tehnologie si licente) sisteme si instalatii de bord (electronica, mecanisme de actionare), motoare si tehnologie din domeniul motoarelor, masini unelte cu comanda numerica de mare precizie, sisteme de calcul, software, samd. Uneori ma intreb daca toata “galceava” nu e “just for show” sau politicieni idioti si analfabeti dpdv tehnic torpileaza o colaborare destul de stransa. Pt. ca in cazul in care aceste colaborari ar disparea industria vestica s-ar afla intr-o situatie dificila cu materiile prime si forta de munca si ar trebui sa creasca preturile iar industria rusa s-ar intoarce in anii ’80-’90 dpdv tehnologic.
Stelian,dar proiectul de supersonic cu derivele “in jos” este posibil?
@albert???
Ma intrebam asupra masurii unghiului dintre derive daca poate fi asa
http://www.behance.net/gallery/Jet-3/6142155
albert cam orice chestie cu motor si fbw zboara 🙂
unghiuri de astea negative (anhedral), are harrier sau f4 care e supersonic de exemplu, ma rog astea avioane mai clasice cu ampenaj
ma rog in cazul de fata, omul a vrut sa arate ca stie catia nu neaparat sa faca o chestie zburatoare supermanevrabila
cauta anhedral pe wiki si vezi acolo cand se folosesc
cum spune si Paul, desi nu sunt specialist in configuratia aeronavelor sau aerodinamica nu vad de ce n-ar zbura, chiar si fara FBW. Singura probl mai mare pe care o vad cand duci derivele in jos e ca trebuie sa faci un tren de aterizare principal lung (deci greu) si ai limitari la unghiul la care se desprinde avionul de sol ca sa nu lovesti derivele de pista (tailstrike).
De acord.
Albert ce sa fie curios ?
daca gasesc un numar suficienti de ingineri buni la un loc, normal sa aiba centru de dezvoltare acolo
daca gasesti doar cativa razleti, mai degraba ii “relochezi”
Unii au nevoie de salarii, altii de servicii de inginerie, proiectare, scris software etc si patria are nevoie de taxe si impozite si de la unii si de la altii 🙂 toata lumea are de castigat din asta
la noi pacat ca e mentalitatea asta ca “merge si asa” in invatamant, mai greu sa faci copiii sa invete cu modelele de succes din romania, ca trebuie sa dai un tun sa reusesti si diploma oricum se cumpara
rusii au avut si inca au nu doar multi ingineri buni si scoli de gandire f. bune ci si o experienta “monstruos de mare” daca pot sa-mi permit sa spun asa, in domeniul tuturor tipurilor de aeronave posibile. Ca firma occidentala sau nu trebuie sa fii nebun sa nu profiti de asemenea oportunitati. Ce le lipseste lor e mai degraba spiritul organizatoric si asigurarea calitatii in productia de serie dar asta e alta poveste. Conceptual vorbind rusii au avut si au multe idei indraznete, de multe ori unde occidentalii rezolva cu un sistem electronic rusii au un sistem electromecanic zdravan sau un ansamblu de cateva piese proiectate in mod destept. Au de asemeni resurse naturale uriase pe partea de metale rare, folosite mult in aviatie.
La randul lor rusii s-au prins ca-s ramasi in urma binisor in multe domenii si aveau nevoie ca de aer pe partea de cresterea calitatii, sisteme de calcul, software, motoare, aparatura de bord, masini CNC, samd, samd. Si mai ales pe partea de gestionare a calitatii si service-ului pe partea de aviatie civila unde rusii ajunsesera naspa de tot. Si da, exista capete luminate in Rusia care-si dau seama ca nu se poate trai doar din avioane militare, ca la un moment dat sacul cu cadouri al lui nenea Putin se va termina si va trebui sa traiasca din bani adevarati, castigati pe piata civila.