Șeful corporației Rostec, Serghei Chemezov, a declarat că instituția pe care o conduce este pregătită să discute livrarea de avioane Suhoi Su-35 dacă Turcia își manifestă interesul pentru o eventuală achiziție.

Suhoi Su-35S

Suhoi Su-35S

“If our Turkish colleagues express an interest, we are ready to discuss the deliveries of Su-35.”

A afirmat Chemezov.

Ieri, 17 Iulie, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a comunicat că decizia Turciei de a achiționa sisteme de rachete sol-aer S-400 din Rusia fac imposibilă rămânerea Ankarei în programul american F-35.

Iar ministrul turc de externe a solicitat Statelor Unite ale Americii să-și reconsidere decizia de excludere a Turciei din programul F-35.

Su-35S este un avion supersonic de vânătoare care face parte din generația 4++. Avionul a efectuat zborul de debut pe 19 Februarie 2008.

Vânătorul Su-35 este un derivat al avionului Suhoi Su-27. Su-35S are o greutate de 19 tone și poate atinge o viteză maximă de 2500 de kilometri pe oră. Armamentul avionului Su-35 este compus dintr-un tun automat de 30 de milimetri și până la opt tone de armament dispus pe 12 piloni de acroșare.

Su-35S a intrat în serviciul operativ al Rusiei începând cu anul 2015.

China a devenit primul client extern al avionului Su-35S în urma unui contract în valoare de 2.5 miliarde de dolari semnat în 2015. Contractul cuprindea livrarea a 24 de avioane din acest tip, a echipamentelor de la sol și a unor motoare de rezervă.

Indonezia este cel de-al doilea client extern pentru Su-35. Această țară a semnat la începutul anului 2019 un contract de achiziție a 11 avioane din acest tip, urmând ca primul avion să fie recepționat anul acesta.

Recent, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că dacă Statele Unite refuză furnizarea de avioane F-35 Turciei, țara sa va lua în considerare semnarea unui contract cu orice alt stat inclusiv cu Rusia.

Iulian Iamandi