Șeful corporației Rostec, Serghei Chemezov, a declarat că instituția pe care o conduce este pregătită să discute livrarea de avioane Suhoi Su-35 dacă Turcia își manifestă interesul pentru o eventuală achiziție.
“If our Turkish colleagues express an interest, we are ready to discuss the deliveries of Su-35.”
A afirmat Chemezov.
Ieri, 17 Iulie, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a comunicat că decizia Turciei de a achiționa sisteme de rachete sol-aer S-400 din Rusia fac imposibilă rămânerea Ankarei în programul american F-35.
Iar ministrul turc de externe a solicitat Statelor Unite ale Americii să-și reconsidere decizia de excludere a Turciei din programul F-35.
Su-35S este un avion supersonic de vânătoare care face parte din generația 4++. Avionul a efectuat zborul de debut pe 19 Februarie 2008.
Vânătorul Su-35 este un derivat al avionului Suhoi Su-27. Su-35S are o greutate de 19 tone și poate atinge o viteză maximă de 2500 de kilometri pe oră. Armamentul avionului Su-35 este compus dintr-un tun automat de 30 de milimetri și până la opt tone de armament dispus pe 12 piloni de acroșare.
Su-35S a intrat în serviciul operativ al Rusiei începând cu anul 2015.
China a devenit primul client extern al avionului Su-35S în urma unui contract în valoare de 2.5 miliarde de dolari semnat în 2015. Contractul cuprindea livrarea a 24 de avioane din acest tip, a echipamentelor de la sol și a unor motoare de rezervă.
Indonezia este cel de-al doilea client extern pentru Su-35. Această țară a semnat la începutul anului 2019 un contract de achiziție a 11 avioane din acest tip, urmând ca primul avion să fie recepționat anul acesta.
Recent, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că dacă Statele Unite refuză furnizarea de avioane F-35 Turciei, țara sa va lua în considerare semnarea unui contract cu orice alt stat inclusiv cu Rusia.
Iulian Iamandi
Interesant, avnd ín vedere cá Turcia este membru NATO
Si Polonia e membru NATO si opereaza aproape 30 de Mig29, ce-i drept jumate din ele luate gratis de la nemti.
Este o diferență să moștenești echipament militar din perioada când nu făceai parte din NATO și alta e să cumperi când ești deja parte NATO.
Pai polonezii au intrat in NATO in 1999, si au cumparat 25 de Mig29 de la Germania in 2004.
Dar acu hai sa zicem ca aveau deja o flota de Mig29 si le-au si luat gratis, deci nu e tocmai ca si in cazul turcilor care le iau de la zero…
Cu o mentalitate cum are Erdogan este o chestiune de timp pana ce Turcia va iesi din NATO.
In viitor, Turcia se poate orienta catre Su 57.