Admiral Kuznetov

Admiral Kuznetov

Dezvoltarea si contructia unui nou portavion pentru Marina Rusa ar putea dura circa zece ani, a declarat Sergei Vlasov – director general al biroului de proiectare Nevskoye, principalul birou dedicat proiectarii de nave din St. Petersburg.

Conform spuselor lui Vlasov, pretul total al portavionului s-ar situa intre 100 si 250 miliarde de ruble (2.8 – 7.1 miliarde de dolari).

“If the ship will be armed with a variety of weaponry, its cost will skyrocket, but if it will carry only air defense systems, the cost will be less,”

A precizat oficialul rus.

Vlasov a mai adaugat ca biroul pe care il conduce poate proiecta portavionul in doua variante – cu propuslie nucleara sau conventionala, iar tonajul ar fi de 85 000 de tone pentru prima si 65 000 tone pentru cea de-a doua varianta.

Portavionul cu propulsie nucleara ar putea transporta circa 70 avioane si elicoptere, fata de numai  55 pe varianta cu propulsie conventionala.

Admiral Kuznetsov

Admiral Kuznetsov

Noul portavion, mai declara Vlasov, va servi ca platforma marina pentru noile generatii de avioane si elicoptere, in particular pentru un avion de lupta de generatia V destinat inlocuirii lui Su-33 aflat in prezent in dotare. Avioanelor si elicopterelor conventionale li s-ar putea adauga aeronave fara pilot (UAV).

Vlasov afirma ca Marina Rusa are nevoie de cel putin patru portavioane: doua pentru Flota Nordica si doua pentru Flota Pacificului.

In prezent, Rusia dispune de un singur portavion – Admiral Kuznetsov – construit in anul 1985, cu un deplasament de 55 000 tone, care este deservit de un echipaj format din 1500 oameni.

Kuznetzov dispune de un grup aerian format din peste 50 aparate de zbor.

Sursa: RIA Novosti

 

– Iulian Iamandi –