Rusia și India ar putea semna un acord privind schimbul de experiență și implicarea în pregătirile pentru lansarea primei misiuni spațiale indiene cu echipaj uman.

Gaganyaan

Gaganyaan

Agenția indiană de presă PTI a anunțat, citând surse oficiale, că cele două părți ar putea ajunge la semnarea unui contract în cadrul vizitei oficiale pe care președintele Vladimir Putin urmează să o efectueze la New Delhi la începutul lunii viitoare.

La finalul lunii August, șeful Indian Space Research Organization (ISRO) Kailasavadivoo Sivan a declarat că membrii primului echipaj spațial indian vor fi pregătiți într-o altă țară, numind Germania, Statele Unite ale Americii și Rusia printre opțiunile posibile.

Iar luna aceasta, ministrul indian de Externe, Suhsma Swaraj, a declarat că New Delhi pregătește pentru data de 4 Octombrie vizita președintelui Rusiei. Vizita lui Vladimir Putin va avea loc conform programului summitului anual bilateral.

India lucrează la dezvoltarea programului spațial propriu încă din anul 1947, imediat după obținerea independenței țării. Activitățile au fost conduse de către Departamentul Guvernamental pentru Cercetare Spațială.

Coordonarea activităților diferitelor organizații și firme din cadrul programului spațial național, precum și fabricarea rachetelor și a tehnologiilor spațiale este supervizată de către ISRO.

Premierul indian Narendra Modi a anunțat că țara sa are în plan șansarea primei misiuni spațiale cu echipaj uman înainte de anul 2022.

Până și nava cosmică a fost botezată: Gaganyaan. Adică, pe românește, Skycraft. Original nume.

Gaganyaan. Claar, mi-a fost mai ușor să rețin Grace Barrows.

Gaganyaan – dacă mai scriu de câteva ori, sunt șanse să rețin cum se zice Skycraft în indiană – va fi capabilă să transporte un echipaj format din trei cosmonauți. Cu o greutate de 3,7 tone, Gaganyaan va orbita în jurul planetei noastre la o altitudine de 400 de kilometri timp de șapte zile cu echipaj complet. Versiunea îmbunătățită va dispune de capabilități pentru andocare în cosmos.

Skycraft a efectuat primul zbor experimental fără echipaj pe 18 Decembrie 2014.

Iulian Iamandi