Forțele Navale Ruse își sporesc potențialul flotei din Marea Neagră. Acestea vor obține două dintre noile corvete din clasa Buyan-M, Graivoron și Ingushetia. Navele sunt dotate cu rachetele de croazieră Kalibr si rachetele supersonice anti-navă P-800 Onix. Experții consideră ca înarmarea se datorează agravării situației din Marea Azov și potențiala creștere a prezenței NATO din Marea Neagră, scrie ziarul Izvestia.

Grad Svyazsk - Buyan M corvette

Grad Svyazsk – Buyan M corvette

Marina Rusă a declarat că noile corvete se vor alătura celei de a 41-a brigăzi  de nave de război din Sevastopol Nakhimov. Echipajele au fost deja antrenate si pregătite pentru navele de război. Brigada cuprinde o escadrilă si un grup tactic de nave dotate cu rachete. Brigada mai conține  7 nave de razboi mai mici din diferite clase. Cea mai recentă navă intrată in serviciul activ este corveta Orekhovo-Zuevo in decembrie 2018.

Ingushetia este a șaptea navă de război din proiectul celor de la Zelenodolsk Shipyard din 2014. Graivoron a intrat in serviciul activ un an mai târziu. Corveta a fost inițial construită pentru apărarea zonei economice, dar racheta de croazieră Kalibr lansată din Marea Caspică si Marea Mediterană către țintele din Siria a demonstrat noi capabilități.

O versiune mai mică a rachetei hipersonice anti-navă Tsirkon este in proces de realizare pentru corvete. Aceasta poate accelera pana la viteza de Mach 5-10  si poate lovi ținte aflate la distanțe de până la 300-500 km.

Corvetele pot fi incluse in asa numitele forțe cercetare-lovire si cercetare la contact. Noua tactică de angajament a fost realizată după integrarea lor intr-un singur sistem de comandă ce a fost conceput pentru ca navele de război sa aibă o platformă universală de atac capabilă sa opereze cu forțele terestre.

Toate informațiile necesare sunt transmise către navă de complexul de comunicare și recunoaștere Strelets, care la răndul său face parte din Ratnik. Este suficient pentru un soldat să marcheze ținta pe un gadget si să solicite un atac cu rachete sau cu artilerie.  Flota Mării Negre  este intărită din cauza agravării situației in regiune, a spus expertul Leonid Ivashov. “The sea has developed of late into a zone of acute political competition. We constantly see there both warships of littoral countries and of the United States and NATO,” a mai adăugat el.

Expertul Prokhor Tebin crede ca rolul Flotei Mării Negre s-a mărit intr-un târziu. “Black Sea fleet warships are making the force in the Eastern Mediterranean. The load on the fleet increased and it needs new warships,” a spus el.

Corvetele din proiectul 21631 pot căra rachetele supersonice anti-navă P-800 Onix  cu un focos de 300 de kg pentru atacul navelor de război si împotriva țintelor terestre cu coordonatele știute de la o distanță de 500 de km. Racheta de croazieră Kalibr  este înarmată cu un focos exploziv de 450 de kg si are o rază de actiune aproape de 1500 de km, a spus Izvestia.

Cristian Oancea