Ministerul rus al Apărării a semnat un contract cu Almaz-Antey pentru achiziția a unui prime tranșe de sisteme sol-aer cu rachete tip S-500 Prometey, a informat o sursă din complexul militar-industrial.

S-500

S-500

Primele zece sisteme S-500 vor începe să intre în dotarea Forțelor Aerospațiale Ruse începând cu prima jumătate a anului 2022.

S-500 este un sistem sol-aer de nouă generație proiectat pentru interceptarea și distrugerea rachetelor balistice intercontinentale și a rachetelor de croazieră hipersonice, precum și pentru protecție împotriva avioanelor de atac, de avertizare timpurie și coordonare sau a avioanelor care execută misiuni de bruiaj.

Cu o rază planificată de 600 de kilometri împotriva rachetelor balistice și de 500 de kilometri împotriva avioanelor, S-500 va putea detecta și angaja simultan lupta cu până la zece ținte care evoluează cu viteze hipersonice.

De asemenea, sistemele S-500 vor putea distruge ținte situate în orbite terestre de până la 200 de kilometri. Conform informațiilor publicate de către ruși, ar fi vorba despre vehicule fără echipaj uman, sateliți, armament spațial lansat de pe aeronave hipersonice, drone și platforme orbitale hipersonice.

Sistemul va fi foarte mobil și va necesita un tip redus pentru redislocare.

Experții consideră că S-500 va afecta rachetele balistice intercontinentale ale inamicului în secvențele de mijloc și finale ale traiectoriilor de zbor.

Iulian Iamandi