Echipajele tancurilor modernizate la standardul T-72B3 vor simula lupta executând trageri directe cu oprire și din mers pe teren accidentat

Cred că singurul tanc de pe lumea asta care poate cauza psihoza colectivă, dincolo de vechea și noua Cortină de Fier, este T-72. De la T-34 încoace, n-a mai avut niciun alt tanc sovietic/rusesc același impact psihic precum T-72.

Tancuri T-72B3

Tancuri T-72B3

Chiar dacă au apărut tancuri mai noi, chiar dacă a fost înfrânt în Desert Storm, T-72 e T-72!

Iar un exercițiu cu trageri reale declanșat în Crimeea, în plină Criză Ucraineană, este Bau-Bau.

Rușii nu precizează numărut de tancuri T-72B3 implicate în exercițiu sau numărul de batalioane – probabil încearcă să nu ne sperie… dar spun așa:

“The crews of T-72B3 tanks operating as part of armored units of the Southern Military District’s army corps have kicked off a firing exercise at the Angarsky training ground in the Republic of Crimea. The firing exercise is being held under a combat training plan of armored units of a coastal defense formation. The tank crews are live-firing guns both from the halt by direct fire and on the move across rough terrain in a mock encounter battle.”

Într-un episod separat al exercițiului, tanchiștii ruși de pe T-72B3 au practicat suprimarea unor echipe antitanc inamice dispuse în tranșee. Țintele au simulat artilerie și blindate.

Concluzie

Informația asta, situată pe la coada cozii știrii rusești… e cheia. Nu?

În mod normal ne-am fi gândit la exercițiul cu șarje de tancuri, cu tactici învățate din experiența luptelor din Siria și reamintite de pe vremurile în care tancurile sovietice rupeau fronturi, învăluiau și încercuiau nimicind obiective tactice și strategice, participând la lupte urbane și chiar înfruntând pumn la pumn tancuri inamice.

Numai că, în contextul Crizei Ucrainiene care implică recentele și viitoarele livrări de armament antitanc performant din partea unor țări membre NATO către Kiev… mesajul Rusiei este că echipajele tancurilor implicate în acest exercițiu simulează eliminarea echipelor inamice dotate cu armament antitanc portabil.

Adică Javelin, NLAW și altele.

Iulian Iamandi