SSBN-u' Yury Dolgoruky, din clasa Borey

SSBN-u’ Yury Dolgoruky, din clasa Borey

Navaliştii de la Sevmash, Severodvinks, s-au apucat de treabă la chila celui de-al şaselea submarin nuclear purtător de rachete balistice aparţinând clasei Borey.

La ceremonia organizată a participat şi vicepremierul rus Dmitry Rogozin.

Submarinul se va numi Generalissimo Suvorov şi este al treilea din versiunea modificată (Project 955A).

Scopul exact al modificărilor nu se cunoaşte la acest moment, dar conform zvonurilor ar fi vorba de schimbări majore la structură şi capacitatea de a purta 20 de rachete balistice.

Nava va pura numele comandantului rus Alexander Suvorov, unul dintre puţinii comandanţi din istorie care nu au pierdut vreo bătălie.

Cele trei submarine ale Proiectului 955, Yuri Dolgoruky, Alexander Nevsky şi Vladimir Monomakh, au intrat deja în serviciu în cadrul Marinei Rusiei.

În prezent se mai află în construcţie două submarine modificate care aparţin Proiectului 955A, Knyaz Vladimir şi Knyaz Oleg, la care s-a început lucrul în 2012 şi 2014.

Borey este prima clasă de SSBN-uri de după era sovietică şi va constitui coloana vertebrală a flotei de submarine strategice destinate forţei de descurajare strategică după ce submarinele vechi vor fi retrase până în anul 2018.

Submarinele clasei Borey au un deplasament de 24 000 tone şi pot naviga în imersiune de până la 450 de metri cu o viteză de 29 noduri. În varianta nemodificată, submarinele au la bord un armament ofensiv principal format din 16 rachete Bulava care pot lovi ţinte aflate la peste 8000 de kilometri.

Sursa: Navy Recognition

 

– Iulian Iamandi –